Przyszedł mi fajny pomysł do głowy, na świąteczny wypiek- piernikowe donuty! Ale nie smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku, zdecydowanie mniej kaloryczne, bardzo aromatyczne i dodatkowo przepięknie wyglądają!
To świetny pomysł na świąteczny stół, myślę, że przede wszystkim będą pięknie wyglądać na stole i założę się, że z tego stołu znikną jako pierwsze. Są świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków i ciekawym pomysłem na słodkości dla najmniejszych.
Samo przygotowanie pieczonych donutów jest banalnie proste i bez problemu możecie zaangażować do tego procesu dzieciaki. Takie wypieki możecie udekorować dowolnie wedle uznania, lub pozostawić bez dekoracji.
Smak i zapach korzennego piernika w połączeniu z gorzką czekoladą, pistacją i orzechami laskowymi to istna petarda!
składniki:
- 100 g masła
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 75 g miodu
- 7 g kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
-80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka budyniu śmietankowego (proszek)
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Masło, miód, cukier i przyprawy stop w rondelku. Wystudź masę. Wbij jaja i dodaj resztę składników, całość wymieszaj rózgą.
Masę przelej do silikonowej formy na donuty, do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20 minut w temp. 170 -180 stopni C.
Z przepisu otrzymasz do dziesięciu ciastek.
Do dekoracji:
- czekolada gorzka wedle uznania
- orzechy lasowe
- pistacje, żurawina, migdały
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.