grudnia 10, 2019

Rolada biszkoptowa na Święta Bożego Narodzenia.




Święta Bożego Narodzenia za dwa tygodnie, to najlepszy moment na inspiracje i pomysły na wypieki świąteczne. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszną roladę biszkoptową, z zimowym nadzieniem na bazie serka mascarpone, owoców i Oryginalnego Soku zimowego. Ciasto jest lekkie, puszyste i zawiera orzeźwiające nuty, a to dzięki użyciu soku jabłkowego z cynamonem i goździkami, owoców takich jak: czerwona porzeczka i jagody. 

Oryginalny Sok ZIMA znajdziecie w dwóch smakach:
- Jabłko, imbir: polecany jako naturalny grzaniec, można go spożywać na ciepło i na zimno, w jesienne i zimowe wieczory szybko podniesie temperaturę naszego ciała, a imbir jest wskazany w okresie przeziębień.

- Jabłko, imbir, cynamon,goździki: sprawdzi się super teraz w okresie przedświątecznym, jest to naturalny grzaniec, również może być spożywany na ciepło, jak i na zimno. Po podgrzaniu pachnie pięknie cynamonem w całym domu.

Aby ciasto zachowało, jak najdłużej swoją świeżość, warto polać je polewą czekoladową. Możecie, tak jak ja, ozdobić je czekoladą w takiej formie aby przypominało korę drzewa, będzie jeszcze bardziej w klimacie zimy i zbliżających się świąt. 







Przepis na roladę biszkoptową:

- 7 jaj
- 7 czubatych łyżek mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Białka wybij do misy robota, dodaj sól, ubij na sztywną pianę.
Dodaj żółtka i nadal ubijaj masę aż zbieleje.
Zmniejsz obroty robota na "1" i dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, ubijaj delikatnie i powoli.
Na dużą blachę (46 cm x 37 cm) z piekarnika, wylej równo ciasto, rozprowadź delikatnie.
Pieczenie: temp. 160 stopni C, czas 15 -20 minut, na słomkowy kolor.
Grzanie piekarnika: dół

Roladę zwiń w rulon, póki jest ciepła, owiń ściereczką i odstaw do wystygnięcia.


Masa:

- 330 ml Oryginalny Sok ZIMA (jabłko- cynamon-goździki) lub Oryginalny Sok ZIMA (jabłko -imbir)
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 ml serka mascarpone
- 200 g zamrożonych czerwonych porzeczek, malin, jeżyn lub jagód

Galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku, dodaj sok i całość wymieszaj. Gdy masa wystygnie dodaj serek mascarpone i całość zmiksuj blenderem.
Dodaj zamrożone owoce i masę mieszaj od czasu do czasu łyżką, zacznie dość szybko tężeć pod wpływem niskiej temperatury. Gdy stanie się już dość gęsta, taka nazwijmy "na w pół galaretka", odwiń roladę i nadziej masą dokładnie.
Roladę wraz z masą zroluj ponownie i zawiń w papier do pieczenia.
Wstaw do lodówki na 2- 3 godziny.

Polewa:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 80 ml mleka lub śmietanki 36% 

Czekoladę rozpuść w ciepłym mleku, dokładnie wymieszaj.
Posmaruj za pomocą pędzelka kuchennego gotową roladę.
Część czekolady możesz wylać na folię spożywczą i wstawić do lodówki. Wylej ją w formie długich cienkich pasów i rozprowadź pędzlem aby widoczne były smugi od pędzla, takie wstążki po zastygnięciu przypominać będą korę drzewa, możesz nimi dodatkowo udekorować ciasto.

Życzę Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI