Sernik, bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam sernik w każdej postaci, ale mam kilku swoich faworytów. Prawdziwy sernik powinien być przygotowany na białym serze tzw. twarogu, jakość sera jest bardzo istotna. Zamarzył mi się sernik z czekoladą, lekko wilgotny i kremowy, delikatny i mocno czekoladowy. Idealny do kawy, do świętowania ważnych okoliczności, sprawdzi się wyśmienicie na świątecznym stole. Sernik czekoladowy jest też świetną i ciekawą alternatywą dla tradycyjnego wypieku.
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SERNIK:
- 1 kg białego sera półtłusty/ tłusty
- 5 jaj
- 200 g cukru pudru DIAMANT
- 300 ml mleka
- 200 g czekolady mlecznej
-100 g masła
- 65 g proszku budyniu czekoladowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
W misie robota umieść masło, ucieraj aż mocno zbieleje, dodawaj partiami cukier puder naprzemiennie z jajkami i serem. Całość wraz z mlekiem, ucieraj na średnich obrotach (u mnie na 4), dodaj proszek budyniowy.
Rozpuść czekoladę albo w kuchence mikrofalowej lub w gorącej kąpieli.
Dodawaj cienkim strumieniem do masy serowej, dodaj esencję i całość dokładnie wymieszaj.
spód do sernika:
- 70 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 2 łyżki cukru pudru DIAMANT
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W/w składniki zagnieć na miękkie ciasto.
Ciastem wylep średnią tortownicę o wysokim brzegu.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni C i piecz przez 13 -15 minut na słomkowy kolor, wyjmij z piekarnika i przestudź.
Na podpieczony spód wylej masę serową i wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 150 stopni C.
Czas pieczenia 1,5 godziny, grzanie góra i dół piekarnika.
Po upływie czasu pieczenia, uchyl minimalnie drzwiczki piekarnika i studź powoli sernik ( ja wkładam drewnianą łyżkę między piekarnik na drzwiczki).
Sernik wystudź całkowicie, najlepiej piec na noc i jeść na drugi dzień.
Wystudzony sernik dodatkowo oprószamy cukrem pudrem DIAMANT.
Smakuje wybornie lekko schłodzony!
Życzę smacznego!
Wygląda zniewalająco ��
OdpowiedzUsuńdziękuję ;-)
UsuńCzy budyń (proszek) ma być z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńja dodaje bez ale to nie ma za dużej różnicy bo w takim budyniu jest może łyżka cukru ;-)
Usuń