grudnia 02, 2019

Świąteczny czekoladowy sernik!


Sernik, bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam sernik w każdej postaci, ale mam kilku swoich faworytów. Prawdziwy sernik powinien być przygotowany na białym serze tzw. twarogu, jakość sera jest bardzo istotna. Zamarzył mi się sernik z czekoladą, lekko wilgotny i kremowy, delikatny i mocno czekoladowy. Idealny do kawy, do świętowania ważnych okoliczności, sprawdzi się wyśmienicie na świątecznym stole. Sernik czekoladowy jest też świetną i ciekawą alternatywą dla tradycyjnego wypieku.





SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SERNIK:

- 1 kg białego sera półtłusty/ tłusty
- 5 jaj 
- 200 g cukru pudru DIAMANT
- 300 ml mleka 
- 200 g czekolady mlecznej
-100 g masła
- 65 g proszku budyniu czekoladowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii

W misie robota umieść masło, ucieraj aż mocno zbieleje, dodawaj partiami cukier puder naprzemiennie z jajkami i serem. Całość wraz z mlekiem, ucieraj na średnich obrotach (u mnie na 4), dodaj proszek budyniowy. 
Rozpuść czekoladę albo w kuchence mikrofalowej lub w gorącej kąpieli.
Dodawaj cienkim strumieniem do masy serowej, dodaj esencję i całość dokładnie wymieszaj.



spód do sernika:

- 70 g masła
- 150 g mąki pszennej 
- 1 jajo
- 2 łyżki cukru pudru DIAMANT
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

W/w składniki zagnieć na miękkie ciasto.
Ciastem wylep średnią tortownicę o wysokim brzegu.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni C i piecz przez 13 -15 minut na słomkowy kolor, wyjmij z piekarnika i przestudź.

Na podpieczony spód wylej masę serową i wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 150 stopni C.

Czas pieczenia 1,5 godziny, grzanie góra i dół piekarnika.
Po upływie czasu pieczenia, uchyl minimalnie drzwiczki piekarnika i studź powoli sernik ( ja wkładam drewnianą łyżkę między piekarnik na drzwiczki).
Sernik wystudź całkowicie, najlepiej piec na noc i jeść na drugi dzień.

Wystudzony sernik dodatkowo oprószamy cukrem pudrem DIAMANT.

Smakuje wybornie lekko schłodzony!




Życzę smacznego! 


4 komentarze:

  1. Wygląda zniewalająco ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy budyń (proszek) ma być z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodaje bez ale to nie ma za dużej różnicy bo w takim budyniu jest może łyżka cukru ;-)

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI