listopada 30, 2020

Miękkie pierniczki. Norymberskie pierniczki mięciutkie i przepyszne! Nowość!

miękkie pierniczki, pierniczki norymberskie, pyszne pierniki, pierniki na swięta,



Norymberskie pierniczki to pierniczki mięciutkie wykonywane w całkowicie inny sposób niż dotychczasowe znane nam pierniczki, są układane na opłatku w kształcie koła. Postanowiłam stworzyć przepis na pierniczki, właśnie w stylu pierników norymberskich, ale uprościłam recepturę i przygotowałam je tak, aby każdy mógł je wykonać w domu, z łatwo dostępnych składników. Muszę Wam powiedzieć, że te pierniczki są niesamowite. Smakują kompletnie inaczej od tych popularnych u Nas. 

Są mięciutkie i nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu. Mają niesamowicie aromatyczne nadzienie, które wynika z użytych składników, a nie z samej przyprawy do piernika. Składniki tych pierniczków to m.in. daktyle, skórka z pomarańczy i morele, ale również sporo orzechów, całość robi niesamowita robotę i nadaje wyjątkowy smak. Pierniczki można polać czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. 
Pełna dowolność. 
Polecam są przepyszne i nigdzie takich nie znajdziecie, pachną niesamowicie pomarańczą i orzechami!
Dodam, że bardzo łatwo je wykonać.
Smacznego!



pierniczki na swieta, miekkie pierniki,


PRZEPIS NA PIERNICZKI

składniki:

- 220 g daktyli bez pestek

- 55 g wrzątku

- 90 g moreli suszonych

- 150 g orzeszków ziemnych/ laskowych

- 2 jaja

- 100 g miodu

- 100 g skórki pomarańczowej

- 100 g masła

- 1 x opakowanie dobrej przyprawy do piernika

- 420 g mąki pszennej

- płaska łyżeczka sody


Wykonanie:

W misie blendera kielichowego umieść daktyle i zalej wrzątkiem, zostaw na kwadrans. 

Dodaj orzechy, skórkę pomarańczową, stopione masło, jaja i morele, całość zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski dodaj pozostałe składniki, całość zagnieć, ciasto trochę się klei do rąk takie ma być. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. 

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 2 części, z każdej otrzymasz blaszkę pierniczków.

Ciasto zagniatamy w dłoniach i rolujemy na gruby duży wałek, odkrawamy równe części nożem - jak kopytka- z każdego kawałka, w dłoniach formujemy kulkę, zgniatamy i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. 

Pierniczki pieczemy przez  15 -17 minut w temp. 180 stopni C.

Gotowe pierniczki możesz polukrować, polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.


Szybki lukier 3/4 szklanki cukru pudru i sok z 1/2 cytryny.

Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 50 g śmietanki, całość rozpuść w kąpieli wodnej (miska nad rondelkiem z wrzątkiem), czekoladą polej pierniczki.

Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej ze skórką od pomarańczy. 



norymberskie pierniczki, pierniczki z daktylami, pierniczki z orzechami,

pierniczki miekkie, pierniki z daktylami, pierniki ze skórka pomaranczowa

 

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI