PRZEPIS NA PIERNICZKI
składniki:
- 220 g daktyli bez pestek
- 55 g wrzątku
- 90 g moreli suszonych
- 150 g orzeszków ziemnych/ laskowych
- 2 jaja
- 100 g miodu
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 g masła
- 1 x opakowanie dobrej przyprawy do piernika
- 420 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka sody
Wykonanie:
W misie blendera kielichowego umieść daktyle i zalej wrzątkiem, zostaw na kwadrans.
Dodaj orzechy, skórkę pomarańczową, stopione masło, jaja i morele, całość zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski dodaj pozostałe składniki, całość zagnieć, ciasto trochę się klei do rąk takie ma być. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 2 części, z każdej otrzymasz blaszkę pierniczków.
Ciasto zagniatamy w dłoniach i rolujemy na gruby duży wałek, odkrawamy równe części nożem - jak kopytka- z każdego kawałka, w dłoniach formujemy kulkę, zgniatamy i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Pierniczki pieczemy przez 15 -17 minut w temp. 180 stopni C.
Gotowe pierniczki możesz polukrować, polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.
Szybki lukier 3/4 szklanki cukru pudru i sok z 1/2 cytryny.
Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 50 g śmietanki, całość rozpuść w kąpieli wodnej (miska nad rondelkiem z wrzątkiem), czekoladą polej pierniczki.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej ze skórką od pomarańczy.
Czy chodzi o suszone daktyle?
OdpowiedzUsuń