grudnia 01, 2020

Kaszotto z sercami kaczymi i szałwią

podroby, kaszotto, risotto, kaczka, kacze podroby, kacze serca,


Kaszotto czyli danie przypominające risotto, ale zamiast ryżu używamy ulubionej kaszy, u mnie gruby pęczak. Dzisiejsze kaszotto przeszło samo siebie ;-) coś przepysznego i wartego Waszej uwagi. Idealnie mięciutkie i bardzo delikatne mięso z serduszek kaczych, śmietankowe, kremowe z nutą i aromatem suszonych grzybów, całość podbita dodatkiem świeżej szałwii. Wyszło mi tak przepyszne danie, że mąż kilka razy podczas konsumpcji piał z zachwytu. Polecam gorąco, pamiętajcie, że podroby są bogate w żelazo i bardzo delikatne, warto po nie sięgać i też włączyć do diety dzieci.

Podroby z kaczki, są produktem często pomijanym przez nas na półkach sklepowych, a wielka szkoda, kiedy Francuzi zajadają się milionem odmian pasztetów i wielu różnych dań z serc, żołądków czy języków cielęcych, my Polacy kupujemy 6 tygodniowe pędzone na antybiotykach kurczaki, których nikt w UE od Polski nie chce kupować bo nie spełniają norm. Staram się, jako technolog żywności zawsze edukować i dziś właśnie zachęcam do kupna dobrych podrobów kaczych! 

kaszotto, kaczka,


PRZEPIS NA KASZOTTO Z SERCAMI KACZYMI


- 300 g serduszek kaczych
- 4 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
- szklanka kaszy pęczak
- świeża szałwia
- pieprz świeżo mielony 
- sól kłodawska
- około 100- 150 ml mleka (wedle uznania)
- liść laurowy
- 4 kapelusze suszonych prawdziwków
- natka pietruszki

Serca kacze zalej wodą aby tylko je zakrywała gotuj do miękkości.
Na patelni rozgrzej tłuszcz dodaj liść laurowy, czosnek i pozwól aby się zeszklił.
Dodaj serca kacze pokrojone na mniejsze kawałeczki, całość przesmaż przez 4-5 minut.
Dodaj grzyby i kaszę,  poczekaj aż wchłonie cały tłuszcz, dodaj część bulionu i całość wymieszaj.
Jak kasza wchłonie bulion dodaj kolejna jego cześć i tak aż do wykończenia składnika.
Następnie dodawaj partiami mleko, aż kasza się ugotuje i będzie miękka.
Dodaj szałwię i natkę pietruszki. 
Gotowe!

Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI