stycznia 19, 2021

Roladki z piersi kurczaka, risotto porowo- rozmarynowe!




Pyszne roladki z piersi kurczaka nadziewane pastą z zielonych oliwek, podane z obłędnie dobrym rozmarynowym risotto z porami na maśle i oliwie z oliwek. To danie koniecznie musicie odtworzyć w swoich domach, jest proste, pyszne i smakuje, jak z dobrej restauracji.

Dzisiaj króluje u mnie Kurczak Sielski, wiele razy podkreślałam Wam istotę tego skąd, od jakiego producenta, sięgam po mięso. Dobry i smaczny kurczak to ten, który rośnie swoim tempem. Kurczak Sielski to przede wszystkim ptaki, które rosną nawet o 30% wolniej, od kurczaków, jakie możesz kupić w większości sklepów.

To kurczak karmiony paszą roślinną bez surowców GMO, z polskich gospodarstw, z chowu bez antybiotyków, pasza to 5 polskich zbóż, witmainy i składniki mineralne.
I co by tutaj dużo pisać, to widać i czuć w smaku. Mięso kurczaka jest pyszne, mięciutkie i soczyste! Zdecydowanie warto po niego sięgnąć dokonując zakupów.
Więcej informacji możecie poczytać na http://kurczaksielski.pl/





Zachęcam Was do odtworzenia tego przepisu, rolada z piersi kurczaka jest niesamowicie mięciutka i soczysta, a risotto rozpływa się w ustach, ciężko sobie odmówić dokładki!
Przygotowanie danie jest bardzo proste i nie wymaga od Ciebie nadzwyczajnych umiejętności.
Zostawiam Ci zdjęcia krok po kroku, dzięki czemu zdecydowanie ułatwią Ci wykonanie tego dania!


PRZEPIS

ROLADA Z PIERSI KURCZAKA


- 1 x opakowanie Kurczak Sielski- SuperDrob, filet z piersi kurczaka
- 3/4 szklanki zielonych oliwek
- 80 ml oliwy z oliwek
- suszone pomidory - przyprawa
- sól 
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki do obtoczenia roladek

Mięso rozetnij nożem na duży płat, oprósz przyprawami. 
Oliwki zmiksuj na pastę wraz z oliwą.
Pastą z oliwek, posmaruj mięso, zroluj dość mocno. Obtocz w mące.
Smaż na głębokim oleju.
Roladki smażymy na niewielkim ogniu, dość długo tak aby dopiekły się w środku, część czasu około 7 minut, możesz dusić pod przykryciem, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że mięso się całkowicie usmaży.



RISOTTO Z ROZMARYNEM I POREM


- 200 g ryżu jaśminowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- gałązki rozmarynu
- biała część pora
- 150 ml mleka
- woda
- sól

Masło, oliwę rozpuść dodaj rozmaryn, po 2 minutach dodaj ryż, przesmaż całość przez 3- 4 minuty.
Dodaj posiekanego pora, całość przesmażaj przez kolejne 3 -5 minut.
Dodaj mleko i 150 ml wody, całość wymieszaj, przykryj pokrywką i duś co 4 -5 minut mieszając, dodaj kolejną porcję wody i ponownie gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą zawartość.
Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki.
Całość oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem.

Risotto podajemy z kawałkami rolady!
Pyszne!



















 



3 komentarze:

  1. Przepis super, ten rozmaryny w risotto jest ciekawy ;-) U mnie właśnie też ostatnio kurczak Sielski, przekonał mnie chów bez antybiotyków. W ogóle smakuje inaczej niż zwykłe kurczaki, o wiele lepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis brzmi ciekawie, wypróbuję. Ja ostatnio piekłam całego Sielskiego z plastrami pomarańczy i rozmarynem <3 Wyszedł pyszny. Przyznaje, że to jedyny kurczak który mnie do siebie przekonuje, bo nie czuć w nim chemii

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, na pewno skorzystam! Wczoraj kupiłam fileta z Kurczaka Sielskiego - jakiś czas temu się przerzuciłam i jest o wiele smaczniejszy <3

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI