Zupa - krem z dyni! Moja ulubiona zupa to właśnie ta z dyni. Gęsta, kremowa, rozgrzewająca, pikantna i zawsze chrupiąca, bo z dodatkiem grzanek. Taką lubię najbardziej. Przygotowuje ją zawsze z dyni Hokkaido, która nadaje się do tego najlepiej. W tym przepisie proponuję Wam wrsę na bogato, bo nie dość że grzanki z oliwą z oliwek i rozmarynem, to do tego kluseczki dyniowe i świeżo starty parmezan. No Kochani to już zupa " na wypasie" ;)))
Przepis na zupę z dyni:
- 2 małe dynie Hokkaido
- oliwa z oliwek
- 1 puszka mleka kokosowego
- pasta curry kokosowa
- chili świeże
- imbir świeży
- woda
Dynię kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Wraz ze skórą układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na 30 minut temp. 190 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki.
Miąższ miksujemy blenderem.
Do dużego garnka przekładamy 2 kubki zmiksowanego miąższu z dyni, zalewamy 3 kubkami wody, dodajemy wszystkie przyprawy i mleko kokosowe. Wszytko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie jeszcze raz zmiksować blenderem (tak aby imbir, chili i pasta curry idealnie zostały rozprowadzone w zupie), doprawiamy solą.
Kluseczki z dyni:
- 1 szkl zmiksowanego puree z dyni
- 1 żółtko
- sól
- łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- łyżka serka śmietankowego ( a użyłam mascarpone)
Wszystko mieszamy dokładnie, i gotujemy kluski metodą kładzenia na wrzątek. Tzn. W rondlu gotujemy wodę, za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski i wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy szybko ogień, tak aby woda tylko delikatnie wrzała. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Robimy grzanki z ulubionego pieczywa z dodatkiem świeżego rozmarynu.
Gorącą zupę nalewamy do talerzy, układamy kluseczki i posypujemy grzankami. Na sam wierzch dodajemy starty parmezan,
Smacznego!
A jaki jest Wasz ulubiony smak jesieni?
pyszności!
OdpowiedzUsuńDziekuję😊😊😊
UsuńPyszna zupa, super kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję😊😊😊
Usuń