października 12, 2015

Szarlotka z bezą!

Jesień! A jak październik to jabłuszka i gruszki. A ja ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym.

Sprawdźcie sami!



Pamiętacie ten przepis?



Składniki:

1. na ciasto kruche:

- 300 g mąki
- 2 małe jajka
- 180 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy.

2. masa z jabłek:

1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego.
Wykładamy na ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy.

3. beza
W tym czasie przygotowujemy bezę.

- 3 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną. 
Wykładamy na podpieczone ciasto.

4. dżem jeżynowy

Na wyłożoną bezę wykładamy dżem jeżynowy, i posypujemy kruszonką.

5. Kruszonka

(mąka pszenna, cukier, margaryna)

Pieczemy 60 minut w temp 180 C.



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI