Czekoladowe ciasto z mnóstwem borówek i malin. Wilgotne, słodkie i pyszne. Bardzo proste do zrobienia. Smakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi czekolady?
;-)
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 kostka masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 duże jajka
- 150 g kuleczek czekoladowy (lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka tłustego
- łyżka czubata kakao
- maliny i borówki max 300g
W rondelku umieść masło, czekoladę, kakao, cukier i mleko. Rozpuść na małym ogniu.
Mąkę przesiej przez sito , wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywno.
Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka, i przesianą mąkę. Wymieszaj bardzo dokładnie, dodaj pianę z białek.
Dodaj owoce.
Wylej masę na wysmarowaną masłem formę wielkości zeszytu A4.
Pieczemy 50-55 minut w nagrzanym piecu do temp. 165 stopni C
SMACZNEGO!
Zapraszam na Facebooka i Instagrama Smyk_W_Kuchni
Cudowne ciasto:)
OdpowiedzUsuńMmm czekoladowa rozpusta :)
OdpowiedzUsuń