Frappuccino Czekolada i Tiramisu!
Często się zastanawialiście jak zrobić mrożoną kawę w domu? Ostatnich kilka wpisów na mrożone kawy bardzo przypadło Wam do gustu a liczba odsłon postów sięgała zenitu. To pokazuje, że szukamy fajnych przepisów na mrożone kawy prosto niczym z kawiarni.
Jeśli chcecie odwiedźcie też dotychczasowe przepisy na Najprostszą kawę mrożoną, Frappuccino jagodowe, Malinowe frappe.
Dzisiaj pokaże jak zrobić słynne frappuccino o smaku czekoladowym niczym prosto z sieci Starbucks, chociaż co tu będę ściemniać, moje mi smakowało o niebo lepiej. Raz, że użyłam swojej ulubionej kawy i syropu, to przygotowanie frappuccino sprawiło wiele radości.
Zerknijcie na bardzo krótką listę składników i robimy Frappuccino Czekolada i Tiramisu!
SKŁADNIKI:
- 10 do 12 kostek zamrożonego mleka (około 150 ml)
- zamrożone espresso w postaci kostek (zaparzoną kawę czy to z ekspresu, czy rozpuszczalną, przelej do woreczka na lód, bądź do pojemniczka na lód i zamroź)
- 50 ml zimnego mleka 3,2% tłuszczu
- syrop do kawy o smaku tiramisu (do kupienia w kawiarniach bądź w Tkmaxx)
- gęsty sos czekoladowy do deserów
Do wysokiego naczynia wrzuć kostki zamrożonego mleka, kawy, wlej mleko i syrop (bądź cukier). Całość zmiksuj blenderem na funkcji turbo.
Wysoką szklankę umieść w dłoni i od spodu szklanki polej ją sosem czekoladowym. Szklankę w dłoni obracaj tak aby sosem stworzyć spiralę na ściance szklanki. Wlej zmiksowane frappuccino, włóż słomkę i ciesz się domowym FRAPPUCCINO ;-)))
Rada dla miłośników czekolady:
Jeśli jesteś mega fanem czekolady to do zmiksowanego frappuccino możesz dodać kilka kostek czekolady i również ją zmiksować, wtedy będzie mocno czekoladowe ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.