Prognoza pogody w moim mieście: środa 27 stopni C, czwartek 30, piątek 27... Ha! I po co do tropików, jak tropiki dotarły do nas! Heheheh
Dwa moje ostatnie posty dotyczące tego jak zrobić mrożoną kawę w domu, cieszyły się i cieszą ogromnym zainteresowaniem. Postanowiłam iść za ciosem i pokazać kolejny przepis tym razem na Malinowe Frappe, często sprzedawane pod nazwą Raspberry-Coffee Frappe, Rasberry Frappuccino itp., tak to już jest że po angielsku lepiej brzmi i lepiej się sprzedaje hehehe
Wersji Frappe jest mnóstwo, można je przygotować na bazie skrószonego lodu, zamrożonych malin, lodów malinowych, lodów śmietankowych i cokolwiek by Wam jeszcze przyszło do głowy. Co kawiarnia inny przepis i chyba o to chodzi, aby każdą wyróżniał inny smak.
Dzisiaj krok po kroku pokaże Wam jak zrobić przepyszne Malinowe Frappe samodzielnie w domu. Ten rodzaj kawy ja osobiście bardzo preferuje ze względu na ukochany smak malin, ale również z tego powodu, że robi się go w kilka chwil.
SKŁADNIKI:
- 1 gorące świeże espresso
- 1 śmietankowy lód na patyku lub 2 gałki lodów śmietankowych bądź waniliowych
- 1/2 szklanki malin
- kilka malin do dekoracji
- ewentualnie łyżka mleka
Zaparz espresso, wlej do miksera dodaj gałkę lodów, bądź 1/2 loda na patyku (bez patyka hehehe)- zmiksuj. Przelej do szklanki.
Maliny zmiksuj zresztą lodów, gdyby masa była bardzo gęsta dodaj troszkę schłodzonego mleka.
Przelej do szklanki.
Do szklanki w której mamy malinową masę, wlewamy masę z kawą. Kawę możesz podać w ten sposób dwuwarstwową i udekorować ją bitą śmietaną, bądź delikatnie wymieszać.
Ja robię bez bitej śmietany bo sezon bikini już jest! ;-)
Frappe malinowe podajemy w wysokiej szklance ze słomką bądź długą łyżką.
Ku ochłodzie!!! ;-))))
Pięknego dnia!
Więcej pomysłów na podanie kawy znajdziesz tutaj:
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😉
Usuń