czerwca 27, 2016

Taka pyszna para: sardynka śródziemnomorska i czerwona fasola na parze.
















Kiedy żar leje się z nieba nikt z nas nie ma ochoty na ciepły obiadek, wręcz przeciwnie, kuchnie omijamy szerokim łukiem, zaglądamy tam głównie po schłodzoną wodę. Na lunch, obiad i kolację najchętniej sięgamy po sycące lecz bardzo lekkie propozycje, dodatkowo najlepiej z nutą odświeżenia. I właśnie takie jest moje dzisiejsze danie. Bardzo aromatyczne i lekkie, a sycące, możecie je zabrać ze sobą do pracy, bądź spożyć na kolację. Sałatka, która nie tylko zachwyca wyglądem ale również smakiem. Ma w sobie solidną porcję białka, dzięki delikatnej, bo przygotowanej na parze czerwonej fasoli, odświeżający dodatek zimnego ogórka i zaostrzające smak dodatki w postaci sardynek  z Morza Śródziemnomorskiego i papryczek piri piri. Całość delikatnie zwieńczona wysokojakościową oliwą z oliwek. Sałatka nie jest trudna do wykonania, każdy z Was może ją przygotować samodzielnie w domu. Jest to też piękna propozycja na ciepły wieczór spędzony ze znajomymi przy stole w ogrodzie, czy to przy grillu. Sałatkę możecie przygotować wcześniej wstawić do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem. 
Serdecznie Wam polecam, bo ja zakochałam się w tym smaku.









SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ NA PARZE I SARDYNKAMI Z MORZA ŚRÓDZIEMNOMORSKIEGO


- 1 puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze Bonduelle
- 2 ogórki zielone dobrze schłodzone
- papryczki piri piri
- natka pietruszki 
- słodka gruszka
- 1 opakowanie sardynek (wybierz te łowione w morzu śródziemnomorskim)
- 1/2 cebuli czerwonej
- oliwa z oliwek
- sól morska


WYKONANIE:

- odcedź czerwoną fasolę
- cebulę kroimy na bardzo cieniutkie krążki
- ogórki kroimy na długie plastry (użyj noża do serów)
- gruszkę kroimy w ozdobne plastry
-natkę pietruszki posiekaj wraz z papryczkami, dodaj oliwę z oliwek i sól, w ten sposób otrzymamy dressing 
- na dnie słoiczka ułóż po sardynce, następnie kilka krążków cebuli, pokrojone ogórki, na sam wierzch czerwoną fasolę gotowaną na parze, wzdłuż słoiczka włóż plaster gruszki, całość udekoruj natką pietruszki i papryczką piri piri
- całość można schłodzić w lodówce przez 20 minut
- przed podaniem polej dressingiem

Palce lizać!!!








PO WIĘCEJ INSPIRACJI ZAPRASZAM NA:  www.warzywneinspiracje.pl

PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU:



W parze z sałatką










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI