lipca 02, 2016

FRAPPUCCINO JAGODOWE JAK ZE ZNANEJ KAWIARNI






Często się zastanawiacie jak zrobić kawę mrożoną w domu? Jak zrobić ją inaczaj niż dotychczas? Jak jąk przygotować aby smakowała tak jak ulubionej kawiarni? To nic trudnego. Powiedziałabym, że to prościzna a smaków i sposobów tyle ile podpowiada wyobraźnia. W ciepłe dni, nie ma nic lepszego jak mrożona kawa, a z dodatkiem jagód w postaci frappuccino niczym prosto ze znanej kawiarni to strzał w dziesiątkę. 
Zerknijcie co będzie Wam potrzebne i robimy FRAPPUCCINO JAGODOWE!






SKŁADNIKI:

- około 8-10 kostek zamrożonego mleka 3,2%
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
- 1 świeże espresso
- cukier lub słodzik bądź słodki syrop

ponadto: wysoka szklanka, bądź kubek lub słoik i słomka






WYKONANIE:

- do szklanki wrzuć około 8 kostek zamrożonego mleka
- zaparz espresso (jeśli nie masz ekspresu, w małej filiżance zaparz mocną kawę rozpuszczalną, bądź zwykłą parzoną tylko oddziel fusy)
- mleko spień dyszą, mleko spieniamy dość długo - tak jak na caffee latte, pianka musi być mocna (jeśli nie masz dyszy spieniającej, użyj spieniaczy do mleka na baterie -do kupienia w każdym markecie, jeśli nie masz takiego to zimne mleko wlej do słoika zakręć słoik, i bardzo energicznie potrząsaj słoikiem przez minimum 5 minut- mleka również się spieni)
- w osobnej szklance zmiksuj jagody z kilkoma kostkami mleka, cukrem i zaparzonym espresso 

- do szklanki z kostkami zamrożonego mleka wlewamy spienione mleko, następnie lejąc po łyżce dodajemy zmiksowane espresso jagodowe, utworzą się Wam piękne trzy warstwy kawy i pianka na górze szklanki
Wierzch kawy obsyp jagodami! Gotowe!





Zamieszaj a powstanie piękny fioletowy kolor!

;-)

Smacznego!!!!

Wypróbuj też przepis na MALINOWE FRAPPE









WYPRÓBUJ TEŻ FRAPPE MALINOWE (kliknij w zdjęcie aby przejść do przepisu)



Więcej ciekawych informacji o kawie znajdziesz tu:

4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI