Kochani dzisiaj zapraszam Was na ciasto od początku do końca wymyślone przeze mnie. Bardzo miałam ochotę na ciasto, które w smaku będzie przypominało baton z karmelem, i do tego będzie z chałwą. Ciasto wyszło obłędne. Jestem z niego bardzo dumna ;-)
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:
- 200 ml miodu płynnego
- 250 g chałwy z bakaliami
- 350 g mąki pełnoziarnistej
-350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 3 jajka
- 250 masła
Wykonanie:
- masło roztapiamy w rondelku
- do masła dodaj chałwę, cukier i miód
- rozpuść w/w składniki
- do dużej miski dodaj mąkę, i pozostałe składniki, wymieszaj następnie wszystko razem
- ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce
- ciasto wałkujemy na dwa cienkie blaty (2 szt blaszek)
- pieczemy po 25 minut w temp. 190 stopni C z termoobiegiem
Karmel miodowo- chałwowy:
- 3/4 margaryny
- 150 ml miodu
- 250 g chałwy
- 100 g cukru
Doprowadź składniki do wrzenia w rondelku, ciągle mieszaj i gotuj przez 10 minut. Masę studzimy do całkowitego wystygnięcia. Masa w tym czasie zgęstnieje.
Blaty kroimy na pół. Tak aby po złożeniu tworzyły na wysokość cztery sztuki.
Każdy blat obficie smarujemy karmelem.
Na sam wierzch polewamy również karmel i dodatkowo posypujemy pokruszoną chałwą.
Ciasto przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte folią. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.
Pyszne!
Co sądzicie?
;-))
Buuuuziaki!!!
CO RAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA!
;-DDDD
Wow, wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńwierzę, że obłędne...!!! :)
OdpowiedzUsuńAutorskie przepisy cieszą najbardziej. :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, uwielbiam chałwę.
Pozdrawiam!
Smacznie, wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńDzieki B-)
OdpowiedzUsuńChałwa, karmel...ciasto mega! Musze je kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuń