Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem!

września 30, 2015

Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem!







Dzisiaj grzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z dynią, a dokładnie z konfiturą dyniową i malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek!
Polecam!






Sezon na dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię. 
Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej na pomarańczowo, pod stopami zaczynają szurać liście w przeróżnych kolorach, kiedy owijam szyję szalem przed wyjściem z domu. Te wszystkie grube sploty na swetrach, botki, kalosze i płaszcze. Jesień to nie tylko piękny czas w modzie, ale w kuchni też dzieje się znacznie więcej niż dotychczas. Sami instynktownie wybieramy produkty, które nas rozgrzewają takie jak imbir, cynamon, cytryna czy miód, częściej niż do tej pory robimy gorące zupy, pijemy dużo gorącej herbaty, sięgamy po kakao w dużym kubku, ale też co raz częściej szukamy produktów, które dostarczają nam więcej energii, w tym czasie jesteśmy nieco bardziej narażeni na spożywanie dużo bardziej kalorycznych potraw, bardziej kremowych, tłustych. I od tej pułapki trzeba uciekać gdzie pieprz rośnie ;-), by później po okresie jesienno-zimowym na wadze nie było zbyt wysokiej cyfry ;-))).
Dzisiejsza propozycja to taki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam!




SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI:


- 600 g mąki pszennej Babuni
- 400 g mąki tortowej
- 4 duże jajka
- 1 kostka masła 
- paczuszka drożdży świeżych
- szklanka cukru
- szklanka mleka ciepłego
- kilka kropel aromatu śmietankowego


ponadto:

-3 łyżki masła
- maliny
- brązowy cukier

 konfitura z dyni własnej roboty
- 1 szklanka miąższu z pieczonej piżmowej dyni (Hokkaido)
- cynamon
- kardamon
- imbir
- miód
- brązowy cukier

W dużym rondlu zagotuj miąższ z przyprawami. Gotuj około 15 minut. Przełóż wrzący do słoiczka i szybko zakręć. Gotowe. 







Mąkę wsyp do miski. 
Podgrzej mleko. Rozpuść w rondelku masło z cukrem i aromatem.
Do kubka wlej mleko (1/2), dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszaj. W mące, zrób wgłębienie, wlej zawartość kubka - rozczyn, zamieszaj z odrobiną mąki. Pozostaw na 30 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. 
Następnie zacznij zagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej później rośnie i jest smaczniejsze. Proces wyrabiania ciasta powinien trwać min. 20 minut. Ciasto podsyp mąką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto podwoi swoją objętość. 
Ciasto podziel na 3 równe kawałki. Każdy rozwałkuj na stolnicy na równy prostokąt. Posmaruj cienką warstwą roztopionego masła, konfitury z dyni. Poukładaj w miarę równo maliny. Następnie zwiń ciasto w rulon. Pokrój na równe kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia, nie zbyt dużej odległości od siebie. Bułeczki podczas pieczenia urosną i się posklejają tworząc ciasto an całej blaszce. Potem będziemy mogli je sobie fajnie odrywać.





Po ułożeniu bułeczek na blaszce, odstawiamy je na 25 minut. Ciasto w tym czasie podrośnie.
Wstawiamy do pieca na 170 stopni C.

Przygotowujemy lukier malinowy. Potrzebujemy niewielkiego białka z jaja kurzego i 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczki soku z malin. Wszystko za pomocą trzepaczki, bardzo energicznie mieszamy. Otrzymamy piękny biało-różowy lukier.
Bułeczki lukrujemy gdy będą tylko lekko ciepławe. Nigdy nie lukruj gorących bułeczek.
Jak bułeczki wystygną całkowicie a lukier zastygnie.
Możemy rozkoszować się chwilą!
;-)



Smacznego!



Zapraszam na mój profil na instagrama Smyk_W_Kuchni jak i na fanpage Smykwkuchni na Facebooku!

Do zobaczenia!
















Dietetyczne śniadanie! Zdrowo!

września 27, 2015

Dietetyczne śniadanie! Zdrowo!



Pysznie, tylko tyle powiem!

"Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- zdrowy lunch do pracy

września 24, 2015

"Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- zdrowy lunch do pracy



Dzisiaj ponownie drodzy czytelnicy zachęcam Was do zdrowego trybu życia i rozsądnego odżywiania swojego organizmu. Powód podwójny bo w ramach konkursu z marką Marwit, mogę Wam zaprezentować super pomysł na zdrowy lunch do pracy, jak i ponownie zachęcić do przygotowywania posiłków do pracy tuż przed pracą. 
Lunch do pracy moim zdaniem musi spełniać kilak kryteriów, przede wszystkim lunch to niepełnowymiarowy obiad, tj. nie może być zbyt obfity, tłusty czy też nieporęczny. Bo czy ktoś z Was chciałby w pracy jeść np. spaghetti? No raczej nie ;-), ryzyko pochlapania siebie i pozostałych zbyt duże ;-). Przygotowanie posiłku nie powinno nam zawierać zbyt dużo czasu, tak aby przed wyjściem z pracy móc go szybko zrobić, więc klejenie pierogów czy smażenie tłustych mięs odpada! Ten posiłek ma nam dostarczyć przede wszystkim energii niezbędnej do wykonywania czynności w pracy, pozwolić być lepiej zorganizowanym, musi się dać w łatwy sposób zjeść, i powinien być dostosowany do miejsca pracy- jeśli nie masz jak odgrzać w pracy jedzenia to nic nie szkodzi ten lunch spełni Twoje wymagania. A w dodatku smakuje obłędnie i dostarcza ogrom witamin i mikroelementów.







W tym słoiczku nic nie znajduję się przypadkiem, każdy element został dobrany w określonym celu i tak:

- makaron pełnoziarnisty- dostarczy Wam niezbędnej energii na resztę dnia, węglowodany będą uwalniały się z niego znaczniej wolniej niż z tradycyjnego białego makaronu, co spowoduje, że siły wystarczy Wam do końca dnia pracy;

- indyjski sos marchwiowo- dyniowy; bogaty w takie składniki jak imbir- poprawiający koncentrację, polepsza krążenie krwi, cynamon - wzmacniający odporność i ułatwiający trawienie, marchew bogata w witaminę A, ma wiele zdrowotnych właściwości tj. reguluje pracę żołądka, czy usprawnia pracę wątroby, dynia działa wzmacniającą i odkwaszająco na nasz organizm

- orzechy laskowe- usprawniają pracę mózgu, jesteśmy bardziej wydajni;

- seler naciowy- bardzo nisko kaloryczne warzywo, ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy

- świeże figi- regulują poziom cholesterolu i są pomocne przy bólu gardła - idealne dla tych, którzy w pracy używają aparatu mowy przez 8 godzin ;-))

- olej kokosowy o szerokim spektrum działania na nasz organizm, działa łagodząco na bóle brzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach






Knedle ze śliwkami i cynamonem!

września 24, 2015

Knedle ze śliwkami i cynamonem!








Knedle ze śliwkami!

Smak z czasów dzieciństwa, dość często gościły na moim stole rodzinnym. Postawiłam zrobić. Telefon do mamy po przepis i do dzieła! To czego potrzebujemy to dojrzałe i słodkie śliwki, żółte ziemniaki i chęci do pracy! To zaczynamy!


Jaglanka z olejem kokosowym i owocami.

września 24, 2015

Jaglanka z olejem kokosowym i owocami.




Zdrowe i dietetyczne śniadanie. Dużo na blogu różnego rodzaju owsianek, jaglanek itp. Ale powiem Wam, że te śniadania sprawiają mi najwięcej radości. Pyszne, sycące i kolorowe, takie jak lubię najbardziej. Dzisiaj jaglanka z olejem kokosowym, świeżymi borówkami, mango i papają. Do tego kilka kulek płatków crunch. Pysznie!
Dietetyczne i zdrowe śniadanie!

września 21, 2015

Dietetyczne i zdrowe śniadanie!



Śniadanie mistrzów!
;-))))

Kto ma ochotę? ;-)))

Pyszny pomysł na dobry początek dnia! Mus truskawkowy z nasionami chia, owsianka i świeże soczyste mango! Uwielbiam wszytko!
;-)




Truskawki zmiksuj, dodaj nasiona chia. Wstaw do lodówki na noc.
Rano wyjmij z lodówki. Nastaw w garnuszku mleko dodaj ulubione płatki owsiane lub jęczmienne.
Gotową gorącą owsiankę wlej na truskawkowy mus. Dodaj świeże mango!
Gotowe!




Już! A takie dobre:-)))




Smacznego!
Ciasto z malinami i czekoladą! Przepyszne!

września 20, 2015

Ciasto z malinami i czekoladą! Przepyszne!

















Przepyszne ciasto z malinami i czekoladą! Jak już wspominałam ostatnio uwielbiam ciasta, które robi się w 5 minut. I to należy właśnie do takich. Jest banalnie proste. A obłędnie pyszne!
Wilgotne, miękkie, słodkie a zarazem poprzez dodatek malin kwaskowate. Jak na razie jest wysoko na mojej liście TOP.;-)))

Polecam Wam serdecznie póki maliny jeszcze do kupienia na ryneczku!





Pizza na kamieniu w domu!

września 18, 2015

Pizza na kamieniu w domu!



Włoska pizza w domu!

Pizze już od dłuższego czasu przygotowuje piekąc ją na kamieniu w piekarniku. Taka jest zdecydowanie lepsza. Do przygotowania pizzy najważniejsza jest mąka. Mąka musi być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany.
Polecam szczerze!

Placuszki kokosowe z sosem malinowym

września 17, 2015

Placuszki kokosowe z sosem malinowym








Przepyszne śniadanie Fit!

Piękne i cudowne w smaku kokosowe placuszki podane z gorącym sosem malinowym.
Czy jest sens pisać coś więcej? ;-)))

Zapraszam!


Trójwarstwowe latte! Jak zrobić samemu w domu?!

września 16, 2015

Trójwarstwowe latte! Jak zrobić samemu w domu?!


Piliście już dzisiaj kawę?

A może macie na taką ochotę? Trójwarstwowe latte o smaku marakui ;-))

Zdrowe śniadanie!

września 16, 2015

Zdrowe śniadanie!



Śniadanie! Uwielbiam ten czas, na początek dnia zawsze staram się przemycić trochę koloru i radości. Sądzę, że jak dobrze rozpoczniemy dzień to będzie on o wiele lepszy. Od długiego czasu jem na śniadanie owsianki, staram się je jeść dwa, trzy razy w tygodniu. Często goszczą też u mnie jajka na miękko, czy różnego rodzaju smoothie z owocami. I dzisiaj właśnie takim szybkim śniadaniem, pełnym energii, z Wami się dziele.
Tarta z brzoskwiniami! Bardzo łatwa!

września 15, 2015

Tarta z brzoskwiniami! Bardzo łatwa!






Sezon na brzoskwinie powoli dobiega końca. Dlatego proponuję Wam przygotować łatwą i szybką tartę z brzoskwiniami i masą waniliową. Tarta jest wyborna. Ostatnio dość często robię tego typu smakołyki, z kilku powodów tj. robi się je raz dwa, mogę wykorzystać owoce sezonowe i mogę pokombinować czyli to co w kuchni lubię najbardziej. Patrzę na kosz z owocami w kuchni, otwieram lodówkę i już wymyślam co zrobię. Tak! zdecydowanie ten moment lubię najbardziej.

Polecam Tarta z brzoskwiniami!

Sernik z dynią!

września 14, 2015

Sernik z dynią!




Kremowy i jedwabisty w smaku sernik dyniowy. Bardzo aromatyczny, łatwy w przygotowaniu. Sezon na dynię w pełni, jeśli do tej pory nie robiłaś/łeś sernika z dynią, czas to zmienić ;-)))

Jest pysznie!








Dajcie znać jak Wam smakowało ;-)))






Chlebek dyniowy. Ciasto z dynią!

września 13, 2015

Chlebek dyniowy. Ciasto z dynią!



Super przepis na wspaniały chlebek z dynią!

Ciasta z dodatkiem dyni, zawsze wywołują u mnie uśmiech na twarzy. Są bardzo aromatyczne, dodatkowo zawsze sugerują że już JESIEŃ!





























Ucierane ciasto z gruszkami i borówkami, które zawsze się udaje!

września 13, 2015

Ucierane ciasto z gruszkami i borówkami, które zawsze się udaje!









Jak "odchudzić" ciasto? Oto jest pytanie. Jak zrobić by chociaż troszkę było bardziej zdrowe a nie tłuczące i kaloryczne? No właśnie, chyba każda z nas zadaje sobie to pytanie. Ja też!
Uwielbiam do kawy na drugie śnaidanie zjeść coś słodkiego. Ale osobiście nie przepadam (Na szczęscie!) za tłustymi ciastami z kremami itd. Lubię raczej ciasta z owocami, wilgotne w środku, i naturalnie z czekoladą. Ale tych kto nie lubi? ;-)
Postanowiłam zrobić proste ciasto ucierane z owocami jakie lubię najbardziej o tej porze roku, wybrałam borówki i malutkie gruszki klopsy. Ciasto postanowiłam przygotować na mące owsianej, w ten sposób przemycić troszkę czegoś zdrowszego niż wybielana mąką. 
Co do samych ciast ucieranych nie lubiłam ich kiedyś robić bo nie zawsze się mi udawałay to miskowanie i ucieranie masła, bardzo mnie drażniło. Aż poznałam przepis na ciasto ucierane bez ucierania;-)))) Jupi!
Tak! Ciasto robimy w 5-7 minut i gotowe!
;-)
Potem pieczemy i możemy chrupać ;-)))

Do dzieła!


Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki.

września 12, 2015

Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki.






Flądry na obiad u mnie ponownie. Teraz nie co w innej formie. Wspomnienie wakacji od razu odżywa ;-). Zrobiłam pieczone flądry tylko z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Dzięki temu udało mi się wydobyć świeży i aromatyczny smak morskiej flądry. Podałam je z placuszkami z cukinii i marchwi, pieczonymi w piekarniku. Całość potrawy dopełniły nadziewane risottem papryki czerwone. Myślę, że całość super się skomponowała i wyszło na prawdę smacznie i chyba zdecydowanie zdrowiej gdybym po prostu usmażyła ryby ;-)))

Polecam!
Owsiana tarta z gruszkami!

września 10, 2015

Owsiana tarta z gruszkami!







Sezon na gruszki w pełni. Ja uwielbiam nasze polskie klopsy. Te najmniejsze są zazwyczaj najsmaczniejsze. Ciasto z gruszkami jest jednym z moich ulubionych. Uwielbiam te, w których gruszek jest więcej niż ciasta ;-). Wilgotne, słodkie i kruche!
Dlatego przygotowałam tarte z mąki owsianej z gruszkami i dżemem z marakui. 
Wyszło obłędnie!
;-)))







Domowa malinowa kasza manna na mleku z owocami. MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO

września 08, 2015

Domowa malinowa kasza manna na mleku z owocami. MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO






Mleczne śniadanie, niewątpliwie zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Mamą krzątającą się zbyt szybko po kuchni, która jedną ręką robiła nam obłędną kasze mannę a drugą otwierała sok jej własnej produkcji. Najbardziej zapadł mi w pamięć jeżynowy miał taki bardzo intensywny kolor, a po wymieszaniu go z kaszą na talerzu, miseczka mlecznego śniadania przybierała kolor fioletu, kolor majowego bzu. To były czasy ;-)))

Dzisiaj proponuję mleczne śniadanie dla dzieci, w postaci dzięki której będą mogły go swobodnie zabrać ze sobą do szkoły. Pełne samych zdrowych, smacznych i soczystych owoców. Obłędna kasza manna na mleku z dodatkiem malin. Wspaniały lekko różowy kolor, już wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Nie mogę się doczekać kiedy przełożę jeszcze gorącą do słoiczka, dodaję na wierzch świeże maliny, polewam zmiksowanym bananem, a sam wierzch tego cudeńka zwieńczam ciemnogranatową borówką amerykańską. Kolory cieszą oczy, smak rozpieszcza podniebienie. Pycha! Chwilo trwaj! Takie śniadanie mogłabym celebrować dłuuuugo...







Pieczone warzywa. Dorsz bałtycki pieczony z bazylią i solą morską.

września 07, 2015

Pieczone warzywa. Dorsz bałtycki pieczony z bazylią i solą morską.




Dżem z dyni, cytryny i mango!

września 04, 2015

Dżem z dyni, cytryny i mango!

Przepis na dżem z dyni!

września 04, 2015

Przepis na dżem z dyni!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI