października 03, 2014

Dżem z dyni i gruszek!




Czas na robienie konfitur, dżemów i przetworów na zimę ;-)
Ja robię tylko dżemy i konfitury w tym roku, na resztę zabrakło czasu i słoiczków hihiihi
Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek, rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Boski! W zimę przekręcasz zakrętkę i powala Cię zapach cynamonu i dyni mniamiii!

Do roboty!


Składniki:

- 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 500 g gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 szklanki cukru (jeżeli lubicie dżemy wysokosłodzone podwójcie porcję)
- 100 ml wody



Dynię, gruszki i imbir zagotuj z dodatkiem wody i cukru w dużym garnku. Co jakiś czas mieszając gotuj 2 godziny, bez pokrywki, tak aby nadmiar wody wyparował. Wyłącz gaz i zostaw na całą noc. Rano zagotuj masę ponownie i gotuj 30 minut, pod sam koniec dodaj cynamon. Zmiksuj blenderem. Zagotuj. Gorącą masę przekładaj do słoiczków i jak najszybciej zakręcaj. Słoiki odstawiaj do góry dnem. Pozostaw je w tej pozycji przez 24h .





Dynia na słodko i słono

4 komentarze:

  1. ubóstwiam dynię, zwłaszcza jako zupę-krem, a tutaj dżem, chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam na prawdę super efekt, mozna wykorzystac na kanapkę lub jako nadzienie do ciasteczek, rogalików, naleśników i czego dusza zapragnie ;-)))

      Usuń
  2. Porywam na słoiczek! Zapowiada się istne niebo po odkręceniu wieczka :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI