Sezon na brzoskwinie powoli dobiega końca. Dlatego proponuję Wam przygotować łatwą i szybką tartę z brzoskwiniami i masą waniliową. Tarta jest wyborna. Ostatnio dość często robię tego typu smakołyki, z kilku powodów tj. robi się je raz dwa, mogę wykorzystać owoce sezonowe i mogę pokombinować czyli to co w kuchni lubię najbardziej. Patrzę na kosz z owocami w kuchni, otwieram lodówkę i już wymyślam co zrobię. Tak! zdecydowanie ten moment lubię najbardziej.
Polecam Tarta z brzoskwiniami!
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:
200 g mąki pszennej
1 jajo duże
łyżka jogurtu
100 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru brązowego
Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ponadto:
- brzoskwinie polskie (9-7 sztuk)
- 1/2 serka mascarpone
- laska wanilii
- 2 białka
- 3 łyżki mleka
- cukier brązowy max. 2-3 łyżki
Brzoskwinie obierz ze skórki. Usuń pestki. Podziel na ósemki.
Serek wymieszaj trzepaczką- rózgą z białkami, mlekiem, ziarenkami z laski wanilii i cukrem.
Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty. Ułóż brzoskwinie, zalej masą. Wierzch ciasta posypałam cukrem zmieszanym z proszkowanym migdałem i ziarenkami wanilii.
Tartę pieczemy około 45 minut- 50 minut w temp 165 stopni C.
Pod koniec można włączyć termoobieg żeby ciasto troszkę przyrumienić, w zależności od piekarnika.
Polecam!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku!
Więcej zdjęć na Instagramie Smyk_W_Kuchni ;-))))
Smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńPiękna! :>
OdpowiedzUsuńAle wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń