września 15, 2015

Tarta z brzoskwiniami! Bardzo łatwa!






Sezon na brzoskwinie powoli dobiega końca. Dlatego proponuję Wam przygotować łatwą i szybką tartę z brzoskwiniami i masą waniliową. Tarta jest wyborna. Ostatnio dość często robię tego typu smakołyki, z kilku powodów tj. robi się je raz dwa, mogę wykorzystać owoce sezonowe i mogę pokombinować czyli to co w kuchni lubię najbardziej. Patrzę na kosz z owocami w kuchni, otwieram lodówkę i już wymyślam co zrobię. Tak! zdecydowanie ten moment lubię najbardziej.

Polecam Tarta z brzoskwiniami!





SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

 200 g mąki pszennej
 1 jajo duże
 łyżka jogurtu
100 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru brązowego


Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ponadto:
- brzoskwinie polskie (9-7 sztuk)
- 1/2 serka mascarpone
- laska wanilii
- 2 białka
- 3 łyżki mleka
- cukier brązowy max. 2-3 łyżki

Brzoskwinie obierz ze skórki. Usuń pestki. Podziel na ósemki.
Serek wymieszaj trzepaczką- rózgą z białkami, mlekiem, ziarenkami z laski wanilii i cukrem. 
Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty. Ułóż brzoskwinie, zalej masą. Wierzch ciasta posypałam cukrem zmieszanym z proszkowanym migdałem i ziarenkami wanilii.












Tartę pieczemy około 45 minut- 50 minut w temp 165 stopni C.
Pod koniec można włączyć termoobieg żeby ciasto troszkę przyrumienić, w zależności od piekarnika.



Polecam!

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku!

Więcej zdjęć na Instagramie Smyk_W_Kuchni ;-))))




5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI