Dzisiaj grzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z dynią, a dokładnie z konfiturą dyniową i malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek!
Polecam!
Sezon na dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię.
Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej na pomarańczowo, pod stopami zaczynają szurać liście w przeróżnych kolorach, kiedy owijam szyję szalem przed wyjściem z domu. Te wszystkie grube sploty na swetrach, botki, kalosze i płaszcze. Jesień to nie tylko piękny czas w modzie, ale w kuchni też dzieje się znacznie więcej niż dotychczas. Sami instynktownie wybieramy produkty, które nas rozgrzewają takie jak imbir, cynamon, cytryna czy miód, częściej niż do tej pory robimy gorące zupy, pijemy dużo gorącej herbaty, sięgamy po kakao w dużym kubku, ale też co raz częściej szukamy produktów, które dostarczają nam więcej energii, w tym czasie jesteśmy nieco bardziej narażeni na spożywanie dużo bardziej kalorycznych potraw, bardziej kremowych, tłustych. I od tej pułapki trzeba uciekać gdzie pieprz rośnie ;-), by później po okresie jesienno-zimowym na wadze nie było zbyt wysokiej cyfry ;-))).
Dzisiejsza propozycja to taki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam!
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI:
- 600 g mąki pszennej Babuni
- 400 g mąki tortowej
- 4 duże jajka
- 1 kostka masła
- paczuszka drożdży świeżych
- szklanka cukru
- szklanka mleka ciepłego
- kilka kropel aromatu śmietankowego
ponadto:
-3 łyżki masła
- maliny
- brązowy cukier
konfitura z dyni własnej roboty
- 1 szklanka miąższu z pieczonej piżmowej dyni (Hokkaido)
- cynamon
- kardamon
- imbir
- miód
- brązowy cukier
W dużym rondlu zagotuj miąższ z przyprawami. Gotuj około 15 minut. Przełóż wrzący do słoiczka i szybko zakręć. Gotowe.
Mąkę wsyp do miski.
Podgrzej mleko. Rozpuść w rondelku masło z cukrem i aromatem.
Do kubka wlej mleko (1/2), dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszaj. W mące, zrób wgłębienie, wlej zawartość kubka - rozczyn, zamieszaj z odrobiną mąki. Pozostaw na 30 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
Następnie zacznij zagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej później rośnie i jest smaczniejsze. Proces wyrabiania ciasta powinien trwać min. 20 minut. Ciasto podsyp mąką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto podziel na 3 równe kawałki. Każdy rozwałkuj na stolnicy na równy prostokąt. Posmaruj cienką warstwą roztopionego masła, konfitury z dyni. Poukładaj w miarę równo maliny. Następnie zwiń ciasto w rulon. Pokrój na równe kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia, nie zbyt dużej odległości od siebie. Bułeczki podczas pieczenia urosną i się posklejają tworząc ciasto an całej blaszce. Potem będziemy mogli je sobie fajnie odrywać.
Po ułożeniu bułeczek na blaszce, odstawiamy je na 25 minut. Ciasto w tym czasie podrośnie.
Wstawiamy do pieca na 170 stopni C.
Przygotowujemy lukier malinowy. Potrzebujemy niewielkiego białka z jaja kurzego i 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczki soku z malin. Wszystko za pomocą trzepaczki, bardzo energicznie mieszamy. Otrzymamy piękny biało-różowy lukier.
Bułeczki lukrujemy gdy będą tylko lekko ciepławe. Nigdy nie lukruj gorących bułeczek.
Jak bułeczki wystygną całkowicie a lukier zastygnie.
Możemy rozkoszować się chwilą!
;-)
Smacznego!
Zapraszam na mój profil na instagrama Smyk_W_Kuchni jak i na fanpage Smykwkuchni na Facebooku!
Do zobaczenia!
bardzo smacznie wyglądaja te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuń