Knedle ze śliwkami!
Smak z czasów dzieciństwa, dość często gościły na moim stole rodzinnym. Postawiłam zrobić. Telefon do mamy po przepis i do dzieła! To czego potrzebujemy to dojrzałe i słodkie śliwki, żółte ziemniaki i chęci do pracy! To zaczynamy!
PRZEPIS NA KNEDLE:
W przygotowaniu knedli istotne są proporcje a nie waga produktów.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Ugniatamy tłuczkiem na bardzo gładką masę.
Studzimy całkowicie!
Przekładamy do miski. ugniatamy.
Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko).
Zagniatamy ciasto.
Do środka dajemy śliwkę i cukier, ja użyłam cukru migdałowego i cynamonu.
Knedle wkładamy na gotującą się wodę, i gotujemy około 4 do 5 minut. Od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotujemy na małym ogniu.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Knedle możecie polać jogurtem, smietanką lub masłem klarowanym.
Posypujemy cukrem i cynamonem!
SMACZNEGO!
Mmm pycha! Muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuń