Włoska pizza w domu!
Pizze już od dłuższego czasu przygotowuje piekąc ją na kamieniu w piekarniku. Taka jest zdecydowanie lepsza. Do przygotowania pizzy najważniejsza jest mąka. Mąka musi być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany.
Polecam szczerze!
SKŁADNIKI:
NA CIASTO NA PIZZE:
- 500 g maki
- 300 ml letniej wody do stopniowego dodawania
- 5 g drożdży
- 5 g soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotuj rozczyn (w kubeczku rozpuść drożdże, 1/3 ilość wody, cukier), wlej do wgłębienia w mące. Wymieszaj z mąką. Odstaw na 20 min.
Zagnieć ciasto z pozostałymi składnikami.
Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia.
Uformuj okrąg i ułóż na kamieniu.
Na wierzch:
- plasterki cukinii
- plasterki kiełbasy chorizo
- pomidor malinowy
- oliwki
- ser - ulubiony
- piórka cebuli
Na cieście rozłóż piórka cebuli, oprósz startym serem, ułóż plastry pomidora i pozostałe składniki.
Pieczemy w gorącym piecu przez 25 -35 minut.
Chciałabym spróbować takiej pizzy z kamienia :)
OdpowiedzUsuńMoje-ukochane-czytadelka
Cudowna pizza, narobiłaś mi smaku :) I Ciekawa jestem czy jest różnica pizzy pieczonej na kamieniu?
OdpowiedzUsuńHej powiem Ci,że jak spotkasz w sklepie to kup. Bo faktycznie pizza jest inna w smaku. Nie przypala się od spodu i jest taka jakbyś ją piekła w piecu do pizzy.
Usuń