Sezon na gruszki w pełni. Ja uwielbiam nasze polskie klopsy. Te najmniejsze są zazwyczaj najsmaczniejsze. Ciasto z gruszkami jest jednym z moich ulubionych. Uwielbiam te, w których gruszek jest więcej niż ciasta ;-). Wilgotne, słodkie i kruche!
Dlatego przygotowałam tarte z mąki owsianej z gruszkami i dżemem z marakui.
Wyszło obłędnie!
;-)))
SKŁADNIKI:
NA CIASTO KRUCHE Z MĄKI OWSIANEJ:
- 150 g masła
- 250 g mąki owsianej
- 50 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g brązowego cukru
Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Ponadto;
- gruszki
- dżem z marakui
Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
Formę wylepiamy ciastem. Układamy gruszki. Smarujemy dżemem. Na wierzch układamy ciasto w ozdobny sposób.
Ciasto pieczemy w temp. 165 stopni C przez 55 minut. Na złoty kolor.
Życzę Smacznego!
Dajcie znać jak Wam smakowała!
;-)))
Zapraszam na Facebooka!
Instagrama Smyk_W_Kuchni
A jaka mąka zamiast owsianej ?
OdpowiedzUsuńMozesz uzyc pszennej
UsuńDziękuję :).
UsuńJaka cudna :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńNieziemsko smaczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/