Dzisiaj przygotowałam dla Was zestawienie
najlepszych ciast na Święta Bożego Narodzenia!
Wszystkie przepisy są sprawdzone, a ciasta zawsze się udają, polecam Wam!
1. MAKOWIEC
PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA
MASA MAKOWA:
- 300 g maku niebieskiego
- 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego
- 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny
- 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki nasion chia
Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę.
CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA:
( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę)
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 paczki drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże jajka ekologiczne
Wykonanie: LINK TUTAJ
2. PIERNIK
Jak przygotować piernik na Święta Bożego Narodzenia?
SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIK STAROPOLSKI
- 200 g masła
- 150 g miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 15 g kakao
- 3 szczypty kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka rozmiar L
- 50 g cukru
- 60 g mąki żytniej pełne ziarno
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
DO PRZEŁOŻENIA
- 4 pomarańcze
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- opakowanie marcepanu
3. GWIAZDA
PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ:
CIASTO:
-500g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka wiejskie
- 1/2 margaryny (lub 120 g masła)
- 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
-1/2 opakowania drożdży świeżych
Mąkę przesiej przez sitko, zrób wgłębienie, wlej do niego ciepłe - ale nie może być gorące!- mleko, dodaj łyżkę cukru i pokrusz drożdże, wymieszaj z częścią mąki na gęstą masę. Tak powstaje zaczyn. Odstawiamy na 20 minut.
Jajka utrzyj robotem z cukrem aż zbieleją.
Zagnieć ciasto, dodaj jajka, mleko i na samym końcu partiami dodawaj rozpuszczone masło/margarynę.
Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Z tej ilości otrzymasz albo dwie mniejsze gwiazdy, albo jedną bardzo dużą.
4. PIERNICZKI
JAK PRZYGOTOWAĆ PIERNICZKI?
Ciasto na pierniczki, składniki:
PIERNICZKI:
- 300 g mąka orkiszowa typ 650
- 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno
- 300 g miodu
- 100 g cukru
- 1 jajko XL
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie
- 120 g margaryny bądź masła
JAK ZROBIĆ LUKIER NA PIERNIKI?
LUKIER NA PIERNICZKI:
- 1 białko
- 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego
- ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada
5. TARTA ORZECHOWA
CZEKOLADOWA I POTRÓJNIE ORZECHOWA TARTA BOŻONARODZENIOWA
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ:
CIASTO SKŁADNIKI:
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 150 g maki pszennej typ 450
- 80 g mąki krupczatki
- 140 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 jajko ekologiczne
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę orzechową.
6. MIODOWNIK Z KARMELEM
7. SERNIK PIERNIKOWY
SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE:
- 200 g masła prosto z lodówki
- 300 g mąki gryczanej
- 100 g mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka prosto z lodówki
- 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki czubate kakao
- 120 g cukru brązowego
Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut.
8. PIERNIK NA SZYBKO!
Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową!
- 300 g mąki gryczanej
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 250 g miodu
- 2 jajka
- 55 g margaryny
- szklanka mleka
- 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj.
cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu
- paczka skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki żurawiny świeżej
- 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki czubate kakao
PONADTO:
- polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady
- polewa z białej czekolady
DO PRZEŁOŻENIA:
- marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie)
9. BARDZO PUSZYSTY SERNIK
SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY
CIASTO NA SPÓD:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej tortowej + 1-2 łyżki do podsypywania
- 85 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.