grudnia 17, 2017

9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta




Dzisiaj przygotowałam dla Was zestawienie

 najlepszych ciast na Święta Bożego Narodzenia!




Wszystkie przepisy są sprawdzone, a ciasta zawsze się udają, polecam Wam!




1. MAKOWIEC

PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA


MASA MAKOWA:

- 300 g maku niebieskiego
- 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego
- 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny
- 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki nasion chia

Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę.



CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA:

( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę)

- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 paczki drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże jajka ekologiczne

Wykonanie: LINK TUTAJ



2. PIERNIK



Jak przygotować piernik na Święta Bożego Narodzenia?


SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIK STAROPOLSKI

- 200 g masła
- 150 g miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 15 g kakao
- 3 szczypty kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka rozmiar L
- 50 g cukru
- 60 g mąki żytniej pełne ziarno
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
- 50 g orzechów włoskich posiekanych

DO PRZEŁOŻENIA


- 4 pomarańcze
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- opakowanie marcepanu





3. GWIAZDA

PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ:

CIASTO:

-500g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka wiejskie
- 1/2 margaryny (lub 120 g masła)
- 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
-1/2 opakowania drożdży świeżych

Mąkę przesiej przez sitko, zrób wgłębienie, wlej do niego ciepłe - ale nie może być gorące!- mleko, dodaj łyżkę cukru i pokrusz drożdże, wymieszaj z częścią mąki na gęstą masę. Tak powstaje zaczyn. Odstawiamy na 20 minut.
Jajka utrzyj robotem z cukrem aż zbieleją.
Zagnieć ciasto, dodaj jajka, mleko i na samym końcu partiami dodawaj rozpuszczone masło/margarynę.
Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Z tej ilości otrzymasz albo dwie mniejsze gwiazdy, albo jedną bardzo dużą.





4. PIERNICZKI


JAK PRZYGOTOWAĆ PIERNICZKI?

Ciasto na pierniczki, składniki:


PIERNICZKI:

- 300 g mąka orkiszowa typ 650
- 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno
- 300 g miodu
- 100 g cukru
- 1 jajko XL
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie
- 120 g margaryny bądź masła

JAK ZROBIĆ LUKIER NA PIERNIKI?

LUKIER NA PIERNICZKI:

- 1 białko
- 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego
- ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada 





5. TARTA ORZECHOWA

CZEKOLADOWA I POTRÓJNIE ORZECHOWA TARTA BOŻONARODZENIOWA

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ:


CIASTO SKŁADNIKI:

- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 150 g maki pszennej typ 450
- 80 g mąki krupczatki
- 140 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 jajko ekologiczne
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę orzechową.




6. MIODOWNIK Z KARMELEM








7. SERNIK PIERNIKOWY



SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE:

- 200 g masła prosto z lodówki
- 300 g mąki gryczanej
- 100 g mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka prosto z lodówki
- 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki czubate kakao
- 120 g cukru brązowego

Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut.





8. PIERNIK NA SZYBKO!

Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową!

- 300 g mąki gryczanej
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 250 g miodu
- 2 jajka
- 55 g margaryny
- szklanka mleka
- 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj.
 cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu
- paczka skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki żurawiny świeżej
- 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki czubate kakao

PONADTO:

- polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady
- polewa z białej czekolady


DO PRZEŁOŻENIA:

- marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie)



9. BARDZO PUSZYSTY SERNIK


SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY

CIASTO NA SPÓD:


- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej tortowej + 1-2 łyżki do podsypywania
- 85 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI