grudnia 20, 2016

Puszysty Sernik Świąteczny z owocami!









Sernik na Święta! Puszysty, wysoki z owocami: malinami i jagodami!


 Sernik to ciasto, które zawsze pojawia się na moim świątecznym stole. Sernik można przygotować na wiele różnych sposobów, te na Święta to najczęściej z kajmakiem, makiem bądź te tradycyjne z kratką i rodzynkami. Mi zamarzył się sernik bardzo puszysty, słodki i lekki. Żeby nie był ciężki, tak jak większość ciast na świątecznym stole, ale aby miał jakąś lżejszą nutę i fajny smak z dodatkiem letnich owoców. Dlatego sięgnęłam po mrożone jagody i maliny. Sernik po prostu rozpływa się w ustach, jest puszysty niczym puch. Wyszedł super! Szczerze Wam polecam!








SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY

CIASTO NA SPÓD:


- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej tortowej + 1-2 łyżki do podsypywania
- 85 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany

Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.




MASA SEROWA:


- 750 gram sera z wiadereczka dobrej jakości (sprawdź skład! )
- 250 g białego sera tłustego
- 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
- 1 paczka cukru waniliowego bądź ziarenka z laski wanilii
- 130 g masła
- niepełna szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki jagód mrożonych
- 6 łyżek mrożonych malin

Masło ucieramy z połową ilości cukru pudru  na puszystą masę, powinna mocno zmienić barwę na bardziej kremową. Ser z wiadereczka zmiksuj z twarogiem i cukrem waniliowym.
Następnie do masy z masłem dodajemy po łyżce zmiksowanego sera i żółtko, i tak na przemiennie aż cała masa się skończy. W osobnej misce ubij białka na sztywno zresztą cukru pudru i dodaj je do masy serowej, dodaj też proszek budyniowy i mąkę pszenną. Całość delikatnie wymieszaj.

ponadto:

 3 łyżeczki kakao




Formę do pieczenia wylep ciastem, posyp kakao i wylej masę serową, na wierzch poukładaj owoce mrożone. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę. Grzanie to bardzo ważne góra i dół, bez termoobiegu! Temperatura 165 do 170 stopni C.
Dzięki temu sernik piecze się równo, nie pęka i ma idealnie równą powierzchnię.
Sernik studzimy całkowicie. Kroimy najwcześniej po 6 godzinach po pieczeniu.
Serniki smakują najlepiej na drugi dzień. Można dodatkowo oprószyć go cukrem pudrem.


Życzę smacznego!





5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI