KACZKA W JABŁKACH Z POMARAŃCZAMI
Jak przygotować kaczkę w jabłkach?
Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przygotowania przepysznej i mięciutkiej, rozpływającej się w ustach kaczki wiejskiej w jabłkach z dodatkiem pomarańczy. Kaczka kiedyś wydawała mi się i nie raz była niezłym wyzwaniem kulinarnym, tym bardziej wiejska kaczka, którą na prawdę aby zrobić mięciutką trzeba posiąść trochę wiedzy i praktyki. Metodą prób i błędów osiągnęłam perfekcje w tej dziedzinie. Pierwsza najważniejsza rzecz, to temperatura pieczenia. Kaczkę pieczemy w niższej temp niż kurczaka bo maksymalnie 180 stopni C, jak również czas pieczenia jest znacznie dłuższy. Tą olbrzymią kaczkę piekłam trzy godziny i 10 minut w temp. 180 stopni C. Pieczemy ją bez żadnego tłuszczu, ponieważ kaczka jest dość tłusta i tłuszcz, który będzie się z niej wytapiał podczas pieczenia w zupełności wystarczy. Przyprawy, sprawdzają się te tradycyjne, ja na swoim lokalnym targu kupuje staropolską przyprawę do drobiu i ona jest niezastąpiona. Kaczka lubi też owoce, takie jak jabłka- najlepiej kwaskowate, pomarańcze - najlepiej te bardzo soczyste. Kaczkę powinniśmy piec też w odpowiednim naczyniu pod przykryciem, a tylko około 20% czasu pieczenia bez pokrywki. Jakiś czas temu, chyba już z rok temu, nabyłam żeliwne bardzo ciężkie, emaliowane naczynie typu: gęsiarka. I muszę Wam powiedzieć, że mięso z naczyń żeliwnych to jest mistrzostwo świata. Warte każde wydanej złotówki, służyć mi będzie pewnie już do końca życia. Polecam Wam taki zakup, jednorazowy duży wydatek ale na prawdę warto.
Sprawdźcie mój przepis i zróbcie sobie kaczkę!
SKŁADNIKI:
- 1 duża wiejska kaczka (około 3 kg)
- 1 cała przyprawa do drobiu staropolska
- 3-4 listki laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 9 małych jabłek kwaskowatych
- skórka starta na tarce z 2 pomarańczy
- sok z 1 pomarańcza
- 2-3 szczypty soli
- gałązka rozmarynu
WYKONANIE:
- kaczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym
- natrzyj przyprawą i odstaw do lodówki na 24 godziny
- kaczkę wyjmij z lodówki i poczekaj aż nabierze temperatury pokojowej
- na dno naczynia włóż pokrojone w ćwiartki jabłka, czosnek, ułóż kaczkę
- do środka kaczki wlej sok z pomarańczy i dodaj gałązkę rozmarynu
- na wierzch dodaj listki laurowe i obsyp otartą skórką z pomarańczy
- przykryj naczynie i wstaw do piekarnika
- temp pieczenia 180 stopni C, czas: 3 godziny i 10 minut (waga kaczki 3 kg)
Po 2,5 godziny pieczenia kaczkę odkryłam i piekłam przez 30 minut bez pokrywki. Ostatnie 10 minut z pokrywką.
Jak widzicie skórka na nóżkach kaczki, odsunęła ładnie kość, a skórka na piersiach jest bardzo cieniutka i wytopił się z niej tłuszcz. To cechy charakterystyczne, po których poznanie, że kaczka jest już gotowa!
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń