grudnia 15, 2016

Pierniczki z białym lukrem!





Magiczny czas! Uwielbiam te małe, piękne momenty, które możemy celebrować w niejeden zimowy dzień, oczekując na Święta Bożego Narodzenia. Nie wiem, jak Wy, ale ja cieszę się każdą najmniejszą rzeczą, uśmiecham się szeroko do ludzi, uśmiecham się do siebie. Dopieszczam każdą chwilę, czuje się jak mało dziecko, które z radości przebiera nóżkami i wyciąga ręce po prezent. To najpiękniejszy czas w roku, w którym każdy z nas, czy chce, czy nie, robi się bardziej sentymentalny, potrafi wybaczyć największe zadry w sercu, ma w sobie wiele empatii i znów choć na chwile, choć przez moment, czuje się, jak małe dziecko i wspomina ten zimowy czas z dziecięcych lat. Dobrze, że jest taki czas w roku... Czas w którym to co najważniejsze, a tak często o tym zapominamy w codziennym za szybkim życiu, jak miłość, wiara i nadzieja stają się znowu żywe, a słowo drugi człowiek nabiera innego wymiaru. Kochani dajcie się zaczarować, na jak najdłużej, rozejrzyjcie się wokół doceńcie to co macie, a może dojrzycie kogoś kto w tym czasie potrzebuje Waszej pomocy, choćby chwili uwagi czy rozmowy. 
Podarujcie bliskim coś od serca, jak własnoręcznie zdobione pierniczki. Pieczone z miłością smakują rozkosznie ;-)



Jak przygotować pierniczki?

Ciasto na pierniczki, składniki:


PIERNICZKI:

- 300 g mąka orkiszowa typ 650
- 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno
- 300 g miodu
- 100 g cukru
- 1 jajko XL
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie
- 120 g margaryny bądź masła

Jak zrobić lukier na pierniki?


LUKIER NA PIERNICZKI:

- 1 białko
- 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego
- ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada itp.








WYKONANIE:

- masło, miód, cukier, przyprawy do piernika i kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia
- mąkę wymieszaj z sodą
- do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto
- ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut
- ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy
- temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków do 12 do 20 minut.
- pierniczki studzimy na kratce


LUKIER: 

białko ucieramy z cukrem na gęstą, bardzo białą masę, za pomocą pędzelka bądź szprycy zdobimy pierniczki, odkładamy na kratkę aby lukier wyschnął, około 12 minut.








Pierniczki przechowujemy w puszcze bądź słoju szklanym, można je w ten sposób przechowywać nawet do 3 tygodni. Potem wystarczy wyłożyć na miseczkę i szybko robią się miękkie.
Najlepiej smakują z kawą o smaku karmelowym.
Przepiękna zastawa, którą możecie oglądać na fotografii pochodzi ze sklepu a -Tab. 
Miseczka w stylu minimalistycznym pochodzi z Zestawu Śniadaniowego Geometrix, 
W skład zestawu wchodzi miseczka, talerzyk i filiżanka bądź kubek. Porcelana wykonana w bardzo modnej i pożądanej obecnie kolorystyce black & white, w stylu skandynawskim. Jak widzicie przepięknie wygląda również w świątecznej odsłonie. Zestaw dostępny obecnie w sprzedaży.
Kubek Flying, to mój ulubieniec grudnia! Co zresztą mogliście już dawno zauważyć na moim profilu na Instagramie https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/
W podobnej skandynawskiej kolorystyce może też Wam się spodobać: Kubek Hypnosis, Kubek Termiczny Maze, Kubek Bird
Polecam serdecznie, na prezent dla siebie bądź bliskiej osoby ;-)






Życzę Smacznego!

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI