Świąteczne wypieki
Muffinki na Święta Bożego Narodzenia
Dzisiejsza propozycja to bardzo prosty a zarazem bardzo smaczny pomysł na świąteczny smakołyk. Muffinki, które je się oczami, przepyszne z dużą ilością soczystej gruszki z dodatkiem cynamonu i przypraw korzennych, oblane obficie gęstą czekoladą. Uwielbiam takie wypieki, które robię w 15 minut, mogą postać kilka dni w domu i się nie zsychają, są podzielne, można zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły, do kawki czy herbatki. Umilą Wam niejedno przedpołudnie czy podwieczorek. A w razie braku czasu sprawdzą się jako wypiek świąteczny.
Sprawdźcie sami!
Jak przygotować muffinki?
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki orkiszowej
- 120 ml mleka 3.2%
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki mieszanki: cynamonu, kardamonu i roztartych goździków
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 200 g gruszki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka miodu
Cukier utrzyj z jajkami na gładką masę (powinna być dużo jaśniejsza niż na początku), dodaj miód, cukier, przyprawy, mleko i oleju, całość zmiksuj. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną.
Do dużej miski wlej masę z jajami dodaj mąkę z sodą, pokrojone gruszki i płatki migdałowe. Całość wymieszaj, przelej d foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 20-25 minut w temp 170 stopni C, grzanie tylko dół (bez termoobiegu)
Babeczki studzimy na kratce.
POLEWA:
- 1/2 czekolady mlecznej
- 1/2 czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka
- 1 czubata łyżka kakao
- 1-2 łyżki wody
Całość doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Płyn po połączeniu przyjmie formy masy czekoladowej. Oblej nią obficie babeczki.
Dodatkowo do dekoracji użyłam pianek w kształcie choinek, możesz użyć dowolnych bądź orzechów, migdałów czy bakalii, a nawet pierniczków wbitych w muffinki.
Smacznego!
Zapraszam Was na Instagram i Facebooka
https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni/
Karolino, jaki typ mąki orkiszowej :) ?
OdpowiedzUsuńmożesz użyć 650 ;-)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń