grudnia 20, 2015

Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy!









Tradycyjny piernik w nowoczesnym wydaniu. Moim zdaniem to najlepszy przepis na piernik. Przepis jest banalny w wykonaniu a piernik do jedzenia jest już dobry po dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie!

Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia!

Zapraszam!







PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI:

Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową!

- 300 g mąki gryczanej
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 250 g miodu
- 2 jajka
- 55 g margaryny
- szklanka mleka
- 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj.
 cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu
- paczka skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki żurawiny świeżej
- 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki czubate kakao

PONADTO:

- polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady
- polewa z białej czekolady


DO PRZEŁOŻENIA:

- marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie)







WYKONANIE:

W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika.
Masę przestudź. Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem np. do szaszłyków i wyjmiemy patyczek ma być suchy.

Ciasto studzimy całkowicie.

Następnego dnia, ciasto kroimy na 3 lub 4 warstwy. Każdą warstwę smarujemy marmoladą z pigwy. 
Całość polewamy polewą z czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej). Dekorujemy białą polewą z białej czekolady.

Proste? A nie mówiłam;-)))


Piernik po zastygnięciu polewy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce na dwa dni.
;-)

Czekamy cierpliwie!
;-)


Po tym czasie jest gotowy do jedzenia.

Jeśli upieczecie go maxymalnie do środy na Święta będzie idealny!

Piernik im dłużej leżakuje tym lepiej smakuje.

Ja swój przechowuje w lodówce.







Życzę Wam udanych wypieków!

Samych pyszności!

Buziaki!



PRZEPIS ZGŁASZAM DO AKCJI KULINARNEJ STWORZONEJ PRZEZ PRODUCENTA AMICA









akcja kulinarna:

Dobrze wypieczone święta

3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI