Śledzie na wigilijny stół. Śledzie w pomarańczach, z dodatkiem różowego pieprzu, świeżego rozmarynu, kardamonu i anyżu. Śledzie takie przygotowałam pierwszy raz w tamtym roku, wymyśliłam sobie aromatyczne i świeże śledzie, zostały hitem i nawet nie doczekały się wigilii ;-). Bywa i tak. Śledzie na wigilię przygotowujemy minimum 1 dzień przed wieczerzą, tak aby smak i aromat mógł się dopełnić. Przechowujemy w lodówce.
Serdecznie polecam!
ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH NA WIGILIĘ:
- 10 filetów śledziowych
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy
- różowy pieprz
- anyż 3 gwiazdki
- kardamon, kilka ziarenek
- olej rzepakowy
WYKONANIE:
- śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki
- pomarańcze kroimy w plasterki
- całość z pozostałymi składnikami mieszamy, przekładamy do szklanego pojemnika i marynujemy 1 dzień w lodówce, po tym czasie są gotowe do spożycia
SMACZNEGO!
Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuń