Piernik Staropolski z marcepanem!
Każdy z nas przygotowuje chociaż jeden piernik na Święta Bożego Narodzenia. W tym roku postawiłam na piernik staropolski z marcepanem i konfiturą z pomarańczy. To moja wariacja na temat przepisu na piernik według Pawła Małeckiego. Bardzo zależało mi na tym aby piernik w tym roku podczas Świąt wyglądał i smakował troszkę inaczej niż zwykle. By był jeszcze bardziej wyszukany o okazały. Dlatego postawiłam na pomarańcze. Pomarańcze są tak aromatyczne, są lekko słodkie, a zarazem kwaskowate. I na pewno będą piękną odmianą od standardowej konfitury śliwkowej. Dodatek marcepanu to strzał w dziesiątkę. Bardzo polecam Wam ten przepis. Piernik jest po prostu cudowny w smaku i taki wyjątkowy i unikatowy jednocześnie. Ogromnie Wam polecam!
Jak przygotować piernik na Święta Bożego Narodzenia?
składniki na ciasto PIERNIK STAROPOLSKI
- 200 g masła
- 150 g miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 15 g kakao
- 3 szczypty kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka rozmiar L
- 50 g cukru
- 60 g mąki żytniej pełne ziarno
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
DO PRZEŁOŻENIA
- 4 pomarańcze
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- opakowanie marcepanu
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100 ml śmietanki 30%
- 30 g miodu
- 200 g czekolady
- 20 g masła
Składniki na polewę zagotuj w rondelku i wymieszaj. Polewa jest gotowa.
WYKONANIE CIASTO:
W garnuszku roztapiamy masło i miód. Dodaj przyprawę do piernika, kakao przyprawy i podgrzej aby składniki się rozpuściły. Masy nie zagotowuj. Masę wystudź do temp pokojowej.
Mąki łączymy ze sobą, jak i z sodą i proszkiem do pieczenia.
Ubij jajka i połącz z mąką, dodaj masę z rondelka. Wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekane orzechy.
Wylewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem.
Piernik według przepisu P. Małeckiego pieczemy 35-40 minut ale ja piekłam swój godzinę, temperatura 160 stopni C.
Ciasto przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem musi być suchy.
Piernik wyjmujemy z pieca i odstawiamy na minimum 1 dzień i potem przekładamy konfiturą.
KONFITURA:
- pomarańcze obierz ze skórki, koniecznie usuń tą białą skórkę- inaczej będzie gorzka konfitura.
- pomarańcze gotuj na patelni z cukrem, skórką pomarańczową z opakowania i miodem, aż będą miały formę konfitury, czyli bardzo gęstego, kleistego i szklistego dżemu.
Piernik kroimy na 3 części, górną wypukłą cześć odcinamy i odkładamy- można zjeść samą.
Piernik przekładamy konfiturą pomarańczową każdą warstwę, środkową warstwę dodatkowo grubą warstwą marcepanu. (kostkę marcepanu rozwałkuj wałkiem, podsypując ją cukrem pudrem). Cały piernik oblewamy polewą czekoladową, dość obficie i grubą warstwą. Na wierzch posypałam dodatkowo skórkę pomarańczową.
W oryginalnym przepisie piernik przekładamy zagotowaną konfiturą śliwkową, a marcepanem obkładamy cały dokoła, oblewamy dopiero czekoladą i posypujemy orzechami. Wybierzcie wersję, którą bardziej preferujecie.
Ja przygotowywałam go na oba sposoby i ten mój z pomarańczami jest na prawdę wyjątkowy. Bardzo taki unikatowy i taki świąteczny zupełnie inny niż wszystkie dotychczasowe.
Szczerze gorąco Wam go polecam!
Ta przepiękna porcelana jaką możecie podziwiać na fotografiach pochodzi ze sklepu A-Tab.
To aktualna w sprzedaży kolekcja, przepięknie ozdobi Wasz stół świąteczny i nie tylko. Ja po prostu od pierwszego wejrzenia się w niej zakochałam.
Bardzo lubię połączenie szlachetnej bieli i złota. Sam motyw i wzór jest bardzo unikatowy, a zarazem taki nostalgiczny i wyjątkowy. Talerzyk pochodzi z zestawu Śniadaniowego Phoenix.
Seria Phoenix to idealne połączenie klasyki i elegancji. Subtelny wzór, proste formy zostały połączone z wysokiej jakości porcelaną.
Stół możecie ozdobić dodatkowo pięknym obrusem Falling Stars uszytym z tkaniny zdobionej efektownymi haftami gwiazd w kolorach srebrzystym i złocistym, to z pewnością jest nakrycie, które podczas zimowych świąt doskonałe uzupełni magiczną, wigilijną aranżację wnętrza naszego domu.
Stół ozdobiłam dodatkowo nowoczesnym designerskim świecznikiem Cups, to produkt dedykowany dla osób nietuzinkowych, lubiących oryginalne rozwiązania. Metalowa czarna rama wraz ze złotym wnętrzem świecznika idealnie się komponuje. Jest też bardzo modnym dodatkiem do nowoczesnych wnętrz w stylu skandynawskim.
Życzę Wam smacznego i przepięknie nakrytego stołu!
Zapraszam na swój profil na Insta i FB.
Do zobaczenia!
P.S. Jutro na blogu specjalnie dla Was, Świąteczny post z serii "nie tylko!"
Będzie pięknie!
przepyszny jest ten piernik, fajnie go zmodyfikowałaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję❤
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Na pewno wypróbuję ten przepis na święta.
OdpowiedzUsuńPolecam!❤❤❤
UsuńZastanawiam się czy np. taka konfitura: https://eterno.pl/pl/product/konfitura-pomaranczowa.htm będzie pasowała do przełożenia tego piernika?
OdpowiedzUsuń