listopada 27, 2015

Piernikowy sernik z czekoladą!








Roztarty goździk w moździerzu, starta laska cynamonu, z której pył unosi się chwilę dłużej w powietrzu, ociepla zapachem kuchnię. Czekolada, której zapach wywołuje uśmiech na twarzy. Endorfiny już szaleją.
Wyborny i wyjątkowy piernikowy sernik z czekoladą!

Zapraszam!
Przepis własny!














SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE:

- 200 g masła prosto z lodówki
- 300 g mąki gryczanej
- 100 g mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka prosto z lodówki
- 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki czubate kakao
- 120 g cukru brązowego

Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut.









MASA SEROWA

- 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus
- 2 białka
- 1 jajo
- 200 ml śmietanki 12%
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 150 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 120 g margaryny
- 120 g cukru pudru

Białka ubij na sztywno.
Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem.
Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek.
Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie.









Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta powycinaj gwiazdki. Ułóż na wierzch ciasta. 
Ciasto pieczemy w temp 170 stopni C. 
Pierwsze 10 minut dół + termoobieg. Potem 45 minut dół. Ostatnie 10 min dół i termoobieg.
Łączny czas pieczenia 65 minut.







 Po całkowitym wystudzeniu, oprósz ciasto cukrem pudrem! 




Dajcie znać co sądzicie?
Czy przypadł Wam przepis do gustu?

Pozdrawiam Was gorąco i zapraszam na Facebooka SmykWKuchni i na profil na Instagramie, znajdziecie mnie pod #smykwkuchni, gdzie możecie zobaczyć troszkę więcej zdjęć!


Zapraszam!

Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej: Moje wypieki. Wielki powrót. - KLIK



Moje wypieki. Wielki powrót

15 komentarzy:

  1. Mistrzostwo świata! Zjadłbym cały ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik świetny. Bardzo apetyczny i pomysłowy. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa sernik idealny! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest piękny!
    Cudownie by się prezentował na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sernika w wersji piernikowej jeszcze nie jadłam :) musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik pysznie wygląda :) mam również pytanie jak wkleiłaś baner do tego konkursu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie przystrojony tymi gwiazdkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy sernik uda się z serem o zawartosci 4% tluszczu???

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy sernik uda się z serem o zawartości 4% tluszczu???

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI