Ukochana świąteczna, czekoladowa tarta potrójnie orzechowa! Piękna i obłędnie dobra!
Powtórzę się pewnie dzisiaj po raz kolejny, ale ja kocham TEN czas! Ten jedyny w roku czas, gdzie każdy z Nas wyczekuje i odlicza dni do Świąt Bożego Narodzenia. Magia oczekiwania na Święta nie mija z wiekiem! Z roku na rok co raz bardziej doceniamy ten czas, kiedy możemy wraz z całą rodziną spędzić kilka wyjątkowych dni. Wszystko dookoła Nas sprawia, że człowiek jest co raz bardziej radosny, co raz bardziej skory do zgody, do powiedzenia przepraszam, do okazywania miłości. Chętniej w tym czasie pomagamy potrzebującym i dzielimy się tym co mamy.
To również czas, w którym nasze miasta, domy i mieszkania, rozświetlają blaskiem świec i światełek. W każdym zakamarku, w domu, czuć Święta Bożego Narodzenia, zapach igliwia jedyny w swoim rodzaju, który od razu powoduje, że chcesz ubrać ciepłe skarpety i usiąść z kubkiem gorącej czekolady przy choince, w którą ja mogę wpatrywać się godzinami.
Zapach gorzkich pomarańczy, orzechów i czekolady zwiastuje w kuchni coś pysznego. Każdy z Nas ma ten swój wyjątkowy zapach, jak i smak, związany z tym magicznym czasem oczekiwania.
Dla mnie - to właśnie połączenie orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny. Na takie idealnie wyważone połączenie smaków dzisiaj Was zapraszam!
#beko
#ciastojakzobrazka
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ:
CIASTO SKŁADNIKI:
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 150 g maki pszennej typ 450
- 80 g mąki krupczatki
- 140 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 jajko ekologiczne
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę orzechową.
MASA ORZECHOWA:
- 1 szklanka masła z orzechów laskowych (masło możesz zrobić samodzielnie 1 i 1/3 szklanki orzechów laskowych zblenduj na masło)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 80 g roztopionego w rondelku masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki kardamonu
- 3 łyżki miodu
Wszystkie składniki umieść w misce lub wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę.
Jeśli nie chcesz się zachlapać sprawdź patent Beko, jak zmiksować masę bez bałaganu
Formę na tartę wylep ciastem z lodówki, wylej masę orzechową i wstaw do piekarnika na godzinę.
Czas pieczenia 1 godzina, temp. 160 stopni C.
MASA CZEKOLADOWA:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
NA WIERZCH:
- obrane migdały, orzechy laskowe, nerkowca, żurawina suszona
Jeśli dotychczas nie wiedziałaś jak zrobić pięknie błyszczącą masę czekoladową, to własnie zdradzam Ci sekret- dodatek żelatyny do masy sprawi, że polewa na cieście będzie się pięknie błyszczeć.
W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao, cukier i miód.
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę.
Do rondelka z gotującą się masą dodaj czekoladę i zestaw z ognia. Poczekaj aż czekolada się rozpuści i wymieszaj masę do połączenia się składników, dodaj rozpuszczoną żelatynę. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj.
Masą czekoladową polej wystudzoną tartę. Udekoruj orzechami i żurawiną, tak jak lubisz. Poczekaj aż masa zastygnie i gotowe!
Życzę Wam nie tylko smacznego, ale również pięknych chwil spędzonych przy przygotowywaniu pyszności na Święta!
Przepis zgłaszam do konkursu, chuchnijcie na szczęście!
;-))
;-))
Mmm, boska musiała być ta tarta! :)
OdpowiedzUsuńCiągle jest ;-) przepyszna! ;-)
UsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń