marca 03, 2020

Cebularze w trochę innym wydaniu!



Nie pamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Chodziły za mną bułki cebularze lub zrobienie chałki. Ale, że w domu były jeszcze dla męża dwie muffinki bananowe do kawy to wymyśliłam cebularze. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, kolacja na ciepło lub dodatek do obiadu. Moim zdaniem to świetny pomysł kiedy mamy ochotę na jakiś wypiek w domu. 
Cebularze zrobiłam dość nietypowe bo z mozzarellą, dużą ilością tymianku ( to moje ulubione zioło), oliwkami i cebulą oczywiście. Ciasto zrobiłam mocno maślane i aromatyczne. Całość wyszła pysznie! Polecam bo są bardzo proste!





Przepis na smykowe cebularze z mozzarellą i oliwkami:


- 420 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 220 g letniej wody
- 90 g masła
- 5 g soli



ponadto:

- kulka mozzarelli
- zielone oliwki
- cebula
- świeży tymianek
- roztrzepane widelcem jajko


Wykonanie:

Stop masło w rondelku i odstaw aby przestygło.


Zrób rozczyn. 

Ja rozczyn robię bezpośrednio w misie z mąką, do misy wsypuję całą mąkę, robię dołek - taki wielkości pięści, kruszę drożdże dodaje 70 ml wody i mieszam z częścią mąki, tak około 3 łyżkami na gęstą papkę i tyle. Czekam 20 minut, rozczyn podwaja swoją objętość i zagniatam ciasto z resztą składników, dzięki temu nigdy nie brudzę dodatkowej miski na rozczyn. 
Ale jeśli masz ochotę zrobić rozczyn w osobnej misce, to oczywiście możesz tak zrobić, w tym celu do osobnej miski przesyp 3 łyżki mąki, dodaj pokruszone drożdże i 70 ml letniej wody, wymieszaj całość na gęstą papkę i odstaw na 20 min. Po tym czasie rozczyn przełóż do dużej misy z mąką i dalej działamy.

Do misy z mąką i rozczynem, dodajemy pozostałą wodą i włączamy robot z hakiem, zagniatamy ciasto. 

Kiedy składniki się połączą, a ciasto już się wyrabia, dodajemy partiami stopione masło, sól i świeże listki tymianku. Jak ciasto wchłonie masło, dodajemy kolejną porcję aż do wyczerpania się masła. 

Ciasto powinniśmy wyrabiać nie krócej niż 12 -15 minut. Pamiętaj, że w cieście muszą mieć czas wytworzyć się wiązania glutenowe. Dlatego im dłużej wyrabiasz ciasto drożdżowe na mące pszennej tym lepiej!

Ciasto pozostawiamy w misie, przykryte ściereczką na około godzinę.

Ciasto wyjmij na blat, podziel na 8 części, z każdej uformuj bułeczkę z wgłębieniem w środku.

Nastaw piekarnik aby się nagrzał: 180°C grzanie dół (lub dół plus termoobieg).

Do każdego dołeczka dodajemy gruby plaster mozzarelli, oliwki, krążki cebuli.
Gotowe bułeczki układamy na blaszce na papierze do pieczenia, smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
Wstawiamy do pieczenia na 25 do 30 minut.
Bułeczki pieczemy na jasny słomkowy kolor.

Gotowe!




Jeśli masz ochotę wypróbuj również przepis na:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI