Szybki przepis na muffinki bananowo- czekoladowe. Muffinki są pyszne, nie wychodzą zakalcowate, ciasto jest elastyczne, bez sody, pachnie pysznie i też tak smakuje! Babeczki są mocno bananowe i ze sporą ilością gorzkiej czekolady. Oczywiście zamiast czekolady możesz dodać np. orzechy laskowe czy posiekane krówki. Ale dla mnie najlepsze połączenie to banan plus czekolada. Babeczki są przygotowywane na maśle dzięki czemu nie zsychają się szybko i mają ten jedyny i prawdziwy aromat! Polecam!
PRZEPIS NA MUFFINKI Z BANANAMI I CZEKOLADĄ
- 4 jajka
- 250 g masła
- 120 g drobnego cukru
- 250 g uniwersalnej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 2 banany
- 70 g gorzej czekolady
Wykonanie:
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Masło umieść w misie robota, zacznij ubijać, jak mocno zbieleje, dodawaj partiami cukier na przemiennie z żółtkiem. Proces ten powinien być powolny, im dłużej tym lepiej.
Dodaj 1 żółtko i pozwól, aż wchłonie go masa, aż się napowietrzy, dodaj kolejne. Dzięki temu Twoje babeczki będą puszyste i sprężyste.
Dodaj 1 banana i otartą skórkę z wyszorowanej cytryny i ucieraj przez 2- 3 minuty.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Posiekaj drobno czekoladę i dodaj do masy.
Całość dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
Dodaj do masy. Zrób to powoli i delikatnie.
Masę umieść w foremkach. Dodaj po plasterku banana (cały drugi banan pokrój w plastry lub kostkę i dodaj na babeczki).
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni C.
Pieczemy do suchego patyczka - u mnie 30 do 35 minut.
Kontroluj czas pieczenia w zależności od wielkości babeczek, ja robię duże muffinki.
Muffinki bananowe smakują wybornie z zimnym mlekiem lub ciepłą kawą!
Wypróbuj również pomysł na pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami
Moje ulubione, pyszne :)
OdpowiedzUsuń❤️
Usuń