Piernikowy sernik z czekoladą!

listopada 27, 2015

Piernikowy sernik z czekoladą!








Roztarty goździk w moździerzu, starta laska cynamonu, z której pył unosi się chwilę dłużej w powietrzu, ociepla zapachem kuchnię. Czekolada, której zapach wywołuje uśmiech na twarzy. Endorfiny już szaleją.
Wyborny i wyjątkowy piernikowy sernik z czekoladą!

Zapraszam!
Przepis własny!








TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA

listopada 22, 2015

TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA






O to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-).
Puszysty, z dwoma blatami bezy kokosowej, z kremem ananasowym, marmoladą z pigwy i ponczem z Pinacoladą. Całość obsypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi!
Serdecznie zapraszam!









TORT ANANASOWO- KOKOSOWY


SKŁADNIKI 


1. BISZKOPT (mała tortownica)
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE: 
białka oddziel od żółtek;
białka, na wysokich obrotach miksera, ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę;
dodaj cukier ubij na sztywno;
porcjami dodawaj żółtka i na jak najmniejszych obrotach ubijaj na puszystą masę;
dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem;
wymieszaj delikatnie;
przelej do wysokiej tortownicy małej, wyłożonej papierem do pieczenia;
pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.


2. BEZY KOKOSOWE:

- 3 białka
- szczypta soli
- 4 czubate łyżki cukru
- 5 czubatych łyżek wiórek kokosowych

WYKONANIE:
białka ubij na sztywno, dodaj cukier, masa musi być sztywna, po odwróceniu miski do góry dnem nie może się ruszyć, dodaj wiórki delikatnie wymieszaj
- na blaszczce ułóż papier do pieczenia, odrysuj dwa okręgi używając formy małej tortownicy,
- na każdy okręg rozprowadź masę
- pieczemy pierwsze 15 minut temp. 145 stopni C dół piekarnika i termoobieg
- potem 15 minut 120 stopni
- na sam koniec 145 stopni C 15 minut termoobieg

Beza nie może być wysuszona, ma być elastyczna, ale zachować formę bezy.

Studzimy całkowicie. 






3. KREM ANANASOWO - BUDYNIOWY:

- 350 ml soku ananasowego
- 3 łyżki kremu lemon curd
- 1/2 kostki masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE:

W rondelku zagotuj 200 ml soku z masłem i lemon curd. 
W miseczce wymieszaj 100 ml soku, z mąką i żółtkami. 
Rondelek zdejmij z ognia, dodaj wymieszaną masę, ciągle mieszając trzepaczką. Rondelek postaw na płycie i zagotuj masę, ciągle mieszając trzepaczką. Masę wystudź całkowicie, co jakiś czas mieszając. Wystudzony krem jest gotowy do przekładania tortu.

PONADTO POTRZEBUJESZ:
- marmolady z pigwy 
- wiórki kokosowe około pół szkalnki, prażymy na suchej patelni na złoty kolor, będziemy ich używać do obsypania tortu
- ananas na wierzch tortu do dekoracji (może być z puszki)





4. PONCZ DO BLATÓW BISZKOPTOWYCH:

- 100 ml przegotowanej wody
- 50 ml syropu z pigwy lub cytryny
- 100 ml pinacolady

Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptowy.


Składanie tortu ;-)

Na sam spód używamy blat biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa marmolady z pigwy, krem ananasowy, blat kokosowy, krem ananasowy, blat biszkoptu nasączony ponczem, marmolada z pigwy, krem, biszkopt nasączony ponczem, krem, blat kokosowy. Tort z każdej strony smarujemy kremem, obsypujemy wiórkami, na wierzch jako dekoracji użyłam ananasa.

Tak się prezentuje:





Życzę smacznego!

Zapraszam na mój profil na Instagramie i Facebooku
Smyk_W_Kuchni





Dekoracje świąteczne w stylu skandynawskim!

listopada 21, 2015

Dekoracje świąteczne w stylu skandynawskim!



Zastanawialiście się już nad dekoracją Waszego mieszkania, domu na Święta? Ja już się nie mogę doczekać kiedy zacznę dekorować mieszkanie. Mam dużo pomysłów. Z racji, że mieszkanie mam zrobione w stylu skandynawskim to myślę głównie o bieli , drewnie, może złoto lub srebro. Cały czas zastanawiam się, jakie elementy dekoracyjne mogę dodać, aby nie zagracić niepotrzebnie mieszkania, aby nadal było funkcjonalne ale mimo wszystko nabrało świątecznego nastroju i klimatu. Na razie w w kuchni na tacy z paterą ułożyłam kilka dużych szyszek, które mogliście zaobserwować we wcześniejszym poście. To taki zimowy akcent w domu. Szkoda, że za oknem ciągle szaro i plucha, wolałabym piękny biały zimowy scenariusz. Nie mogę się doczekać pierwszego śniegu,a prognozy pogody... no cóż deszczowe. Dzisiaj podzielę się z Wami zdjęciami z sieci, które w jakiś sposób zwróciły moją uwagę. Motywem przewodnim jest biel

Sałatka z tuńczykiem i makaronem!

listopada 19, 2015

Sałatka z tuńczykiem i makaronem!



Cześć Wam, dzisiaj krótkie przypomnienie tego przepisu. Ekspresowa sałatka!
Makowiec bez maku!

listopada 17, 2015

Makowiec bez maku!







Wymyśliłam sobie makowca bez maku ;-). W ostatnim wpisie pisałam Wam o masie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym razem w formie nadzienia do makowca, zamiast maku! Tak, tak wiem że brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami to bylibyście przekonani, że to właśnie strucla makowa. Powoli myślami zbliżam się to okresu świątecznego, chociaż tak wiem, że to jeszcze ponad miesiąc. Ale kocham ten czas! Ten czas wyczekiwania na pierwszy śnieg w tym roku, na zapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać!
Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem!
;-)







Strudel z ciasta filo!

listopada 14, 2015

Strudel z ciasta filo!



SKŁADNIKI:

- 3 arkusze ciasta filo
- 4 jabłka 
- kardamon, cynamon
- 2 łyżki miodu
- żurawina suszona
- syrop różany około 1,5 łyżki
- rodzynki 
- migdały posiekane - 3 łyżki
- 2 jajka

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy 35 minut!.

Smacznego!




Orzechowo - kardamonowe ciastka z Asyżu!

listopada 12, 2015

Orzechowo - kardamonowe ciastka z Asyżu!


Szukacie pomysłu na zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek, podwieczorek? Ten przepis jest dla Was!

Inspiracją do przygotowania tych zdrowych, przepysznych i cudownie kruchych ciastek, były ciastka jakie jadałam podczas podróży do Asyżu. To tam w malutkim sklepiku, wypełnionym po brzegi cudownymi słodkościami,w wysokim słoju były równiutko ułożone ciastka z olbrzymią ilością orzechów, wyglądem przypominały mi ciasteczka owsiane, kupiłam więc 2 sztuki na spróbowanie. Dostałam zapakowane w papierowej torebeczce. Podziękowałam i wyszłam. Nie sądziłam, że smak mnie zaskoczy. I jak się bardzo zaskoczyłam, ciastka zupełnie nie przypominały tych tradycyjnych owsianych! 
Po otwarciu tej torebeczki uniósł się niesamowity aromat czekolady, to tak jakby nagle ktoś odkręcił słoik z czekoladą i orzechami. Ciastka były idealnie kruche, ale nie suche, miały grubo posiekane orzechy włoskie, pistacje i laskowe. Bardzo, ale to bardzo mi smakowały. I właśnie ten smak próbowałam dzisiaj odtworzyć!

Zapraszam!
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek!

listopada 11, 2015

Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek!







Przepyszna zupa krem z porów na bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim!

Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie!
Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik, a mianowicie pory. Dzisiaj właśnie to one grały u mnie w kuchni pierwsze skrzypce.



Ciasto z orzechami laskowymi, gruszkami i czekoladą! /z CZEKOLADĄ

listopada 10, 2015

Ciasto z orzechami laskowymi, gruszkami i czekoladą! /z CZEKOLADĄ










Przepysznie orzechowe ciasto z orzechów laskowych, z gruszkami i czekoladą!

To ciasto mogę zaliczyć do mojej top listy "10", przepysznych ciast! Jest takie jak lubię najbardziej, mocno orzechowe, czekoladowe, wilgotne- dzięki soczystym gruszkom, chrupiące bo na wierzchu ma mocno czekoladową polewę z całymi orzechami laskowymi. Tak to zdecydowanie idealne ciasto na jesienne popołudnie. Taki maksymalny poprawiacz humoru ;-)




Ciasto z orzechami laskowymi, czekoladą i gruszkami!






Macie ochotę na pieczenie?

Zapraszam!


Makaron z krewetkami i pesto z orzechów brazylijskich

listopada 08, 2015

Makaron z krewetkami i pesto z orzechów brazylijskich



PASTA Z PESTO I KREWETKAMI

Kochani zapraszam Was na pyszne spaghetti  przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota

PRZEPIS NA KARPATKĘ!

listopada 06, 2015

PRZEPIS NA KARPATKĘ!





Przepis na udaną karpatkę! 

Pytacie o przepis na karpatkę, więc tym którym nie chce się szukać na blogu, przypominajka! ;-)))

Karpatka udaje się zawsze z tego przepisu, jest idealna w smaku, gorąco polecam!

Krem na karpatkę i przepis na ciasto na karpatkę znajdziesz w tym linku- PRZEPIS NA MOIM BLOGU!


Orzechowe ciasteczka

listopada 05, 2015

Orzechowe ciasteczka


Cudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi. 


Orzechowe ciasto z karmelem i gruszkami!

listopada 02, 2015

Orzechowe ciasto z karmelem i gruszkami!








Orzechowe ciasto z gruszkami i karmelem miodowym!

Ktoś ma ochotę na deser?



Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek!

Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm!
Kto piecze dziś?

;-)

Zapraszam!

PAŹDZIERNIK!

listopada 01, 2015

PAŹDZIERNIK!

Aż trudno w uwierzyć, ale już skończył się październik. Ten miesiąc był dla mnie pełnym wyzwań, w pracy bardzo dużo "pracy" jak i też zmian, bo choć firmy nie zmieniam to zaczynam pracę z nowym zespołem w nowym miejscu. Więc wiele wyzwań, nowości przede mną w tej końcówce roku. Ciekawa jestem tych zmian. Koniec miesiąca na blogu może nie obfitował w zbyt wiele nowych przepisów, ale właśnie tego czasu wolnego brakowało mi najbardziej, i szczerze powiedziawszy nie widzę na horyzoncie bym miała go mieć więcej. Obym się myliła. ;-)
Październik to jest mój ukochany miesiąc w kalendarzu, a w tym roku myślę, że nie powinniśmy narzekać na brak słońca, bo było go naprawdę sporo w tym miesiącu. I z uśmiechem na ustach wspominam wolne dni kiedy słońce świeciło jakoś bardziej na pomarańczowo, kolorowe liście szurały pod stopami, zachody słońca mieniły się na czerwono. Uwielbiam ten czas.
Każdy poranny bieg o tej porze roku jest dla mnie nagrodą, nagrodą dla oczu jak i dla samej siebie, że udało się przezwyciężyć lenia. Muszę Wam powiedzieć, że coraz trudniej jest mi się zmobilizować do treningów. Ranki bywają bardzo chłodne 3 lub 4 stopnie, zamglenia itd. Ale to właśnie w taki dzień w tym miesiącu udało mi się przebiec 15 km, z czego bardzo się cieszę, wiem że dam radę więcej i pobije swój rekord z ubiegło roku. Mocno w to wierze i z tym postanowieniem zaczynam listopad!

Kulinarnie było tak jak na fotografiach poniżej, dajcie znać co sądzicie o potrawach i fotografiach, a może macie jakieś pomysły co powinnam przygotować w listopadzie? Czekam na komentarze, które sprawiają mi wiele radości! Dziękuję Kochani!
http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/10/rogaliki-drozdzowe-z-nadzieniem-z-dyni.html

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI