kwietnia 13, 2015

Karpatka Najlepsza!








Karpatka- hmmmm smak dzieciństwa, ciasto, które lubią chyba wszyscy. Przynajmniej ja nie znam nikogo kto by go nie lubił. Szczerze Wam powiem, że nigdy jej nie robiłam, sama nie wiem z jakiego powodu. Pamiętam z dzieciństwa, że to ciasto często gościło na stole, i było przepyszne, bardzo szybko z tego stołu znikało. Mama robiła karpatkę w dużej blaszce i pamiętam jak każdy na cukrze pudrze zaznaczał jaki będzie jego kawałek i tak znikało w mig ;-)) heheheheh
Coś mnie tchnęło i postanowiłam przyrządzić karpatkę. Przepis i sposób wykonania podaje poniżej.

;-)

Buziaki!







SKŁADNIKI NA CIASTO:

- szklanka mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 4 duże jajka
- 250 ml wody
- 3 szczypty soli

Zagotuj wodę (osoloną) z masłem w rondelku, zdejmij z płyty, za pomocą trzepaczki ucieraj ciasto, dodając mąkę. 
Ruchy powinny być płynne i szybkie, postaw rondelek na płycie i dalej ucieraj.
 Przez około 3 minuty. Zdejmij z ognia. 
Ciasto powinno wystudzić się do temp około 50 stopni, teraz dodajemy po jajka. 
Jajka wcześniej należy za pomocą trzepaczki roztrzepać.
Proces ten jest bardzo ważny, dodajemy po około 2 łyżek jej i ucieramy masę. Jak ciasto wchłonie płyn z jajek, dodajemy kolejną partię.

Ciasto wstawiamy zawsze do nagrzanego pieca (temp. 190 stopni C).
Nigdy nie otwieramy drzwiczek przy pieczeniu blatów do karpatki!

Ciasto rozprowadź łyżką na dwóch blaszkach wyłożonych pergaminem. Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być.
Ciasto pieczemy około 25 minut. Ja ostatnie 10 minut z termoobiegiem.
Wyjmujemy studzimy na kratce.





SKŁADNIKI NA KREM DO KARPATKI

Ja jestem fanką kremu do karpatki bardziej budyniowego niż kremowego i taki właśnie robię. Krem tłusty i kremowy uważam że zdecydowanie bardziej pasuje do kremówek niż karpatki.

- 1 budyń waniliowy
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 350 ml mleka tłustego
- 150 ml śmietanki 36%
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej

W rondelku rozpuść margarynę, wlej mleko (250 ml), śmietankę, dodaj cukier, wanilię. Zagotuj.
W kubku rozmieszaj w pozostałym mleku (100ml) budyń i mąkę ziemnaiczaną. Szybkim ruchem wlej do rondla i ucieraj trzepaczka (tzw. rózgą).
Gotuj masę 3 minuty. Ciaglę mieszając inaczej masa się przypali!
Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut. Dodawaj po żółtku ciągle mieszając trzepaczką. Masę ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotowe!
Masę przestudź co 3 minuty ją mieszając, tak aby nie powstał na niej kożuch. 
Masę o temperaturze około 35 stopni, wylej na wystudzone ciasto i przykryj górnym blatem (wybrzuszeniami ku górze).
Po całkowitym wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Ciasto należy przechowywać w lodówce!


PYSZNOŚCI!




PIĘKNEGO DNIA ŻYCZĘ!

Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! 






SMACZNEGO!






4 komentarze:

  1. Nie byłam fanką karpatek, dopóki nie spróbowałam tych domowych... teraz wszystko rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Konsystencja masy jaka jest??że trzeba trzymać w lodówce???Ja robię masę na bazie masła i krem jest sztywny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde ciasto z kremem przechowujemy w lodówce ze względów oczywistych przecież ... bezpieczeństwo żywności. Jeśli zrobisz ciasto i zjesz całe tego samego dnia to luz.
      Oczywiście temperatura będzie wpływać na odczuwalną gładkość kremu, to tez oczywiste. Masło w lato na stole a masło z lodówki, bita śmietana na torcie na stole w lato a tort z lodówki.
      Jeśli takie ciasto przechowywać będziesz w temp. pokojowej to po prostu Ci się popsuje jak każde ciasto z kremem. J
      Pozdrawiam ✌️

      Usuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 37 500 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI