Też tak macie, że jak robicie pizzę zawsze jest problem z czym ma być, jeden woli z salami, drugi z krewetkami, trzeci tylko Margarita, ten z oliwkami, tamten żeby tylko bez oliwek, ten zielone ten że czarne.... i tak dalej ;-) I być tu mądry. U mnie jest podobnie, więc czasami robię pół na pół, na połowę ciasta składniki dla mnie , na drugą połówkę dla Połówki ;-)
CIASTO NA PIZZE XXL:
- 500 g mąki typu 00 (włoska)
- 5 g świeżych drożdzy
- 5 g soli
- 1/2 łyżeczka cukru do zaczynu
- 300 ml przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie, pokrusz drożdże, dodaj cukier trochę wody. zmieszaj z częścią mąki. Odczekaj aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Po tym czasie zagnieć ciasto ze wszystkimi składnikami. Powinno być puszyste i miękkie!
Odstaw na 40 minut.
Potem uformuj blat, ułóż na blaszce lub na kamieniu do pizzy.
SOS POMIDOROWY:
- puszka pomidorów pelati
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego z jabłek
- sól
- 2 ząbki czosnku
w/w zmiksuj w blenderze, sos gotowy do pieczenia pizzy
SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEGO:
- sos pomidorowy, ser
- młoda cebulka, szynka - wysokiej jakośći, świeże oregano, pomidorki koktajlowe
SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEJ:
- sos pomidorowy, ser
- pomidorki koktajlowe, krewetki koktajlowe, ananas, oregano świeże
Na blat ciasta wykładamy sos pomidorowy, zaczynamy od środka blatu, robiąc łyżką coraz większe okręgi. Na rozprowadzony sos pomidorowy, wysypujemy starty na małych oczkach ulubiony ser żółty. Na jedną połówkę wersja dla niego na drugą wersja dla niej!
Hej!
Samczego!
Smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuń