Przepyszna zupa krem z porów na bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim!
Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie!
Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik, a mianowicie pory. Dzisiaj właśnie to one grały u mnie w kuchni pierwsze skrzypce.
SKŁADNIKI:
- 1 bardzo duży por
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju ryżowego OLEOFARM
- 500 ml bulionu z krewetek
- 3 łyżeczki bulionu krewetkowego w proszku (azjatycka przyprawa)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
-świeży imbir
- chili
- puszka mleka kokosowego
- łyżka masła
- 2 kromki chleba
- krewetki
- olej krokoszowy OLEOFARM
- suszone zioła takie jak bazylia tajska
Pory dokładnie umyj, posiekaj na drobne paseczki.
Czosnek, imbir, chili ,szalotkę obierz i posiekaj.
W dużym rondlu smaż na oliwie z oliwek, pory, czosnek, imbir, chili i szalotkę, około 7 minut. dodaj mleko kokosowe, bulion z krewetek i gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
Kromki chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej krokoszowy tłoczony na zimno i zioła suszone, dokładnie mieszamy.
Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj kilak plastrów pora, czosnku, imbiru i chili, i smaż krewetki po 1,5 minucie na stronę.
Gorącą zupę nalej na talerze, posyp grzankami, dodaj gorące krewetki.
Więcej info o olejach znajdziecie tu: http://olejeswiata.pl/oleje/
Przepyszne danie!
PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU:
pysznie wygląda, lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuń