sierpnia 13, 2021

Jak ugotować ośmiornicę?


Jak ugotować i przygotować ośmiornicę? Jakiś czas temu na moim profilu na Instagramie @smyk_w_kuchni_blog pokazywałam Wam, jak przygotowywałam ośmiornicę, wiele osób nie wie, jak podejść do tego "stwora", zatem dzisiaj mój sposób na te pyszności.
Ośmiornicę kupujemy zamrożoną, zatem w pierwszej kolejności musimy ją rozmrozić, najlepiej zrobić to w lodówce przez noc.

Mięso ośmiornicy nie może być gumowate ani twarde po ugotowaniu, powinno być mięciutkie, a skóra w całości zachowana. Ośmiornica po ugotowaniu powinna zachować taki kolor, jak na zdjęciu, jeśli jej skóra jest rozerwana, nie błyszczy się, to po prostu została źle przygotowana, pamiętaj o tym, wtedy kiedy zamówisz ją gdzieś na mieście, aby wiedzieć czego oczekiwać.

Jak czyścimy ośmiornicę?

Myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy głowę i wyjmujemy ostry element przypominjący trochę ość u ryby, czyścimy całość dokładnie.

Jak gotujemy ośmiornicę?


- ośmiornica
- woda
- 7 listków kafiru (limonki) do kupienia w każdym markecie na dziale kuchnia świata
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
opcjonalnie: liść laurowy, 2-4 liście lubczyku

Ośmiornicę zanurzamy w przygotowanym z w/w składników wrzątku, trzy razy, dzięki czemu macki pięknie się Wam zrolują, od momentu zagotowania gotujemy na malutkim ogniu- tak, jak rosół, ma się "pyrkolić" przez godzinę, jeśli masz duży okaz możesz wydłużyć czas gotowania.

Ośmiornicę wyjmujemy na sitko.
Tak przygotowaną ośmiornicę możesz grillować, dodawać do sałatki, tostów do czego masz tylko ochotę.

Niebawem podzielę się przepisem na risotto, jeśli lubisz ryby i owoce morza, 
sprawdź również moje przepisy na:

ŁOSOŚ NA CYTRYNACH!

MAKARON Z KREWETKAMI I ZIELONYM GROSZKIEM

KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z ORZECHAMI NERKOWCA. ORIENTALNA SURÓWKA Z MANGO I OGÓRKA

KOKOSOWA ZUPA Z PULPECIKAMI RYBNYMI, MAKARONEM CHOW MEIN I LIMONKĄ!

ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM






jak gotować ośmiornicę

 

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz spróbowałam ośmiornicę na wakacjach na Azorach. Zupełnie nie spodziewałam się jak będzie smakować, wydawało mi się, ze smakuje jak guma. Jednak zaskoczyłam się, bo mięsko jest mięciutkie, smakuje wybornie i wcale nie czuć rybą!

    Nie próbowałam jeszcze odwzorować przepisu w domu, dziękuję jednak za dokładny przepis. Postaram sie na dnaich sprawdzić, jak mi ośmiornica wyjdzie. Oczywiście jeśli będę w stanie znaleźć ja w sklepie.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI