lutego 26, 2020

Łosoś na cytrynach!





Najprostszy sposób na łososia, to łosoś z piekarnika na cytrynach, z dużą ilością warzyw. Całe danie robi się około 25 do 30 minut. Najbardziej lubię jeść ryby właśnie tak bardzo prosto przyrządzone, bez zbędnych przypraw. Świeża i pyszna ryba to klucz sukcesu. 
Dodatek odrobiny masła, cytryny ewentualnie świeżej natki pietruszki czy odrobiny czosnku to totalny max! Polecam na niejeden obiadek!






Przepis na łososia na cytrynach:


- 2 dzwonka łososia ( u mnie łosoś jurajski, polecam również dzikiego łososia)
- 1 cytryna
- 2 -3 łyżki masła
- ulubione warzywa ( u mnie mrożone warzywa marchew, brokuł, kalafior)
- sól morska
- natka pietruszki

Warzywa wrzucam do żeliwną patelnię i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.
W tym czasie w naczyniu żaroodpornym układam plastry z połowy cytryny, na nich dzwonka łososia, do środka dodaję pietruszkę i po kawałeczku masła.
Wstawiam do warzyw (po 15 min ich pieczenia) i piekę razem dalej kolejne 10 minut (na warzywa dodaje resztę cytryny i 2 łyżki masła).

Wyjmuję oprószam solą i gotowe!
Pyszne proste i najlepsze połączenie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI