Przepyszny obiad, który zrobisz w kwadrans. We wcześniejszym wpisie podawałam Wam przepis na przepyszne pesto z laskowych i pietruszki. A to właśnie, jeden ze sposobów, jak je wykorzystać. Trochę makaronu, odrobina sera feta, bądź sera twarogowego wędzonego lub parmezanu i danie gotowe. Ja dodałam jeszcze karmelizowane brukselki i to jest sztos totalny! Polecam jest przepyszne!
PRZEPIS NA MAKARON Z DOMOWYM PESTO I KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ
SKŁADNIKI:
- 2 porcje ulubionego makaronu
- 4 łyżki PESTO
- 2-4 łyżki sera typu: ser twarogowy wędzony lub parmezan lub feta
- 3 garście brukselki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy lub syropu daktylowego lub miodu
- sól do smaku
- woda
Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
W trakcie kiedy gotuje się makaron, w miseczce wymieszaj: obraną i pokrojoną na pół brukselkę, z oliwą z oliwek i syropem klonowym.
Całość przesmaż na patelni przez 3 -5 minut, dodaj 150 ml wody i podgotuj całość pod przykryciem przez 7 -8 minut, tak aby brukselka zmiękła.
Zdejmij pokrywkę i gotuj dalej, aby cała woda odparowała, a brukselka lekko się skarmelizowała, oprósz solą morską.
Ugotowany makaron odcedź i przełóż do garnka, w którym go gotowałaś. Dodaj pesto, wymieszaj. Makaron nakładaj na talerze, pokrusz ser na wierzch i dodaj brukselkę.
Gotowe!
Jest pyszne!
POLECAM RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY:
1. Szybka, prosta i obłędna w smaku ziemniaczana zapiekanka francuska
2. Risotto z szafranem i parmezanem
3. Ravioli ze szpinakiem i serkiem kozim
4. Indyk z ananasem i mleczkiem kokosowym.
6. Krewetki w sosie kokosowym z tagliatelle marchewkowym
8. Prawdziwa zupa pieczarkowa
9. Moja ulubiona zupa gołąbkowa
Wygląda obłędnie smacznie! Będzie robione, mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;-)
Usuń