Pyszne danie z ośmiornicą w roli głównej. Robiliście kiedyś ośmiornicę? Jeśli nie to musicie wiedzieć, że to nic trudnego. Ośmiornice przygotowuje się bardzo prosto, warunek jest jeden trzeba ją najpierw ugotować do miękkości. Jeśli proces gotowania będzie za krótki to będzie ona gumowata i twarda. Ugotowaną ośmiornicę możecie potem obrabiać w dowolny sposób. U mnie dzisiaj szybkie risotto z pieczarkami, to połączenie smaków jest pyszne! Przekonajcie się sami.
Przepis na risotto z ośmiornicą:
- 2- 3 duże macki ośmiornicy
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- chilli świeże
- szklanka suchego ryżu basmanti
- natka pietruszki
- koperek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- ząbki czosnku
- masło/ olej
- 150 g pieczarek
W garnku umieść macki ośmiornicy, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zalej zimną wodą i gotuj około 80 min. Gotujemy do miękkości, jeśli masz małe macki to skróć czas.
Ośmiornicę przełóż na durszlak, potnij na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuść masło przesmaż dwa ząbki czosnku i ośmiornicę, dodaj pocięte na plasterki pieczarki. Całość przesmaż przez przez około 5 minut.
Dodaj mleczko kokosowe i chili.
Wsyp ryż i dodaj około 70 -100 ml wody.
Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę.
Sprawdź czy ryż jest miękki jeśli tak danie jest gotowe, dodaj zioła.
Jeśli ryż jest jeszcze twardy a płyn wchłonięty dodaj 1/3 szklanki wody i gotuj dalej.
Podajemy od razu z ziołami.
WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.