KREMOWE RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM!
Pyszne kremowe risotto to niewątpliwie jedno z moich ulubionych dań. Risotto ma tą swoja wielką zaletę, że możesz je zrobić z każdym ulubionym składnikiem. Zawsze w maju gości u Nas risotto ze szparagami, jesienią z dynią, a latem z pieczonym kalafiorem. Dopiero 3 lata temu odkryłam, pieczonego kalafiora. Szkoda, że tak późno! Pieczony kalafior to przepyszna uczta. Ten sposób obróbki kalafiora, powoduje, że smakuje on lekko orzechowo jest rozpływający się u ustach i po prostu pyszny! Dlatego postanowiłam połączyć go z pysznym i kremowym risotto. Całość zwieńczyły dodatki, czarnuszka i parmezan.
Jest pysznie!
PRZEPIS NA RISOTTO
SKŁADNIKI NA RISOTTO:
- 2 torbeczki ryżu jaśminowego "Risana"
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szalotki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól (około 1/2 łyżeczki)
- pieprz biały
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki
- woda
- parmezan starty na tarce ( 3 łyżki)
+otarta skórka z cytryny
PONADTO:
- główka młodego kalafiora
- 4 - 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka białego sezamu
- sól
W pierwszej kolejności zajmujemy się kalafiorem, myjemy pod bieżącą wodą, i dzielimy na bardzo małe różdżki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim kalafior, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i sezamem, pieczemy na złoty kolor w piekarniku.
Temp. 200 stopni C czas w zależności od piekarnika u mnie od 15 do 20 minut.
Na patelnio grubym dnie rozpuść masło, dodaj oliwę i wymieszaj oba tłuszcze, dodaj posiekany czosnek i szalotkę. Podsmaż chwilę aby się zrobiły szkliste, nie możesz ich spalić, nie mogą zrobić się również złote. Dodaj ryż, przesmażaj go przez 1-2 minuty, dodaj śmietankę, ciągle mieszaj, ponieważ śmietanka może Ci się przypalić, jeśli pozostawisz ją bez opieki ;-)
Po 2 minutach dodaj mleko i pieprz. Risotto mieszamy co chwilę, po 2 minutach dodaj 200 ml wody, przykryj pokrywką i co 4-5 minut mieszaj łyżką, jak ryż wchłonie wodę dodaj kolejne 150 ml wody. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki i gotowy, a risotto będzie miało kremową konsystencję.
Dodajemy parmezan i połowę skórki z cytryny, całość mieszamy.
Tutaj muszę napisać Wam uwagę, podczas warsztatów kulinarnych jadłam risotto przygotowane przez znanego szefa kuchni, który dość szybko ściąga go z ognia, wtedy kiedy ryż jest jeszcze lekko twardy, tzw. na ząb. Dla mnie niestety takie risotto nie jest do jedzenia, ryż jest twardy po prostu i przykleja się do zębów. Więc stopień miękkości ryżu dopasuj do swoich wymagań.
Do ryżu dodajemy upieczony kalafior, posypujemy całość odrobiną startego na tarce parmezanu i otartą skórką z cytryny.
Risotto polecam podawać z kieliszkiem białego wytrawnego wina!
Idealna propozycja na obiad w późnym latem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.