kwietnia 05, 2020

Pesto z orzechów laskowych i pietruszki

Szybkie, pyszne i proste to trzy ulubione cechy mojej kuchni, mojego sposobu gotowania. Lubię kiedy wystarczy połączyć kilka prostych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce, aby powstało coś pysznego i uniwersalnego. Takie jest właśnie to pesto. Uwielbiam je. Jest tak wielozadaniowe, pasuje do zdecydowanej większości dań na ciepło, na zimno, na kanapki czy do sałatek, potrafi nawet najnudniejsze danie zmienić w pyszny posiłek. 


PRZEPIS NA PESTO LASKOWO - PIETRUSZKOWE



- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/3 pęczka koperku
- 2- 3 duże ząbki czosnku
- łyżeczka soli morskiej
- 1/2 do 3/4 obranych orzechów laskowych
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno

Orzechy upraż przez 7-10 minut na suchej patelni. Co kilka chwil, należy ruszać patelnią aby orzechy się nie spaliły. Uprażone orzechy wysyp na ściereczkę lub ręcznik papierowy przykryj drugim i pocieraj, usuniesz w ten sposób okrywę. 

Uprażone orzechy i resztę w/w składników umieść w wysokim słoju, dodaj około 1/2 szklanki oliwy z oliwek, całość zmiksuj.
Gęstość pesto dopasuj wedle własnego uznania, dolewając do niego oliwy z oliwek.
Pesto przechowujemy w lodówce, zawsze w zamkniętym słoju, warto aby na wierzchu była oliwa co zabezpieczy sos przed dostępem powietrza, dzięki czemu nie popsuje się i nawet do 7 dni może być przechowywany w ten sposób w lodówce.

Smacznego!











1 komentarz:

  1. Witam! Pesto wygląda baaardzo apetycznie! Ile tylko ma byc orzechow laskowych? 1/2 szklanki?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI