Kuchnia włoska to jest to! Uwielbiam ravioli! Kocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów.
To danie jest przekozackie!
Przepis własny
Przepis na ciasto na ravioli:
- 400 g mąki pszennej np. tortowej lub typ 500
- 5 żółtek od szczęśliwych wiejskich kur
- 2 łyżki oliwy
- ciepła woda
Na stolnicę wsyp mąkę, zrób dołeczek wlej żółtka i oliwę, zacznij zagniatać ciasto, ja to robię nożem na początku. Dodajemy stopniowo wodę. Celowo nie podaję ilości bo w przypadku pierogów to jest zawsze różnie, w zależności jakiej mąki użyjesz, jakiego producenta, jakiej wielkości są żółtka. Wodę dodajemy do momentu aż zagnieciemy kulkę ciasta. Ciasto dobrze wyrabiamy.
Pamiętaj, że ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto przykryj ściereczką i wałkuj na blat.
Nadzienie:
- duża paczka liści szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 5 łyżek serka koziego
- 2 łyżki sera fety
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mąki
Na oliwie zeszklij czosnek, dodaj szpinak i całość przesmaż. Dodaj ser kozi i ser feta, Poczekaj aż sos się zredukuje. Dodaj łyżeczkę mąki rozmieszaną w 2-3 łyżkach wody. Całość zagotuj sos zgęstnieje, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Farszem nadziewamy ravioli.
Ciasto dobrze zgniatamy czy to widelcem czy palcami.
Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek ( tak jak na makaron) i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Wyjmujemy ravioli na talerz łyżką cedzakową.
Na patelni rozpuszczamy 4-3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki posiekanych migdałów i pokruszony w dłoni miąższ z jednej kromki chleba.
Pod koniec smażenia dodajemy kilka listków bazylii.
Całość rumienimy na patelni.
Polewamy obficie gotowe ravioli, posypujemy odrobiną fety lub serka koziego wedle uznania. Gotowe!
Smacznego!
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga! ;-)