czerwca 23, 2018

RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM, PODANE Z PALONYM MASŁEM!



Kuchnia włoska to jest to! Uwielbiam ravioli! Kocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów. 
To danie jest przekozackie!




Przepis własny


Przepis na ciasto na ravioli:


- 400 g mąki pszennej np. tortowej lub typ 500
- 5 żółtek od szczęśliwych wiejskich kur 
- 2 łyżki oliwy
- ciepła woda

Na stolnicę wsyp mąkę, zrób dołeczek wlej żółtka i oliwę, zacznij zagniatać ciasto, ja to robię nożem na początku. Dodajemy stopniowo wodę. Celowo nie podaję ilości bo w przypadku pierogów to jest zawsze różnie, w zależności jakiej mąki użyjesz, jakiego producenta, jakiej wielkości są żółtka. Wodę dodajemy do momentu aż zagnieciemy kulkę ciasta. Ciasto dobrze wyrabiamy.
Pamiętaj, że ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto przykryj ściereczką i wałkuj na blat.


Nadzienie:

- duża paczka liści szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 5 łyżek serka koziego
- 2 łyżki sera fety
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mąki


Na oliwie zeszklij czosnek, dodaj szpinak i całość przesmaż. Dodaj ser kozi i ser feta, Poczekaj aż sos się zredukuje. Dodaj łyżeczkę mąki rozmieszaną w 2-3 łyżkach wody. Całość zagotuj sos zgęstnieje, odstaw do całkowitego wystudzenia.


Farszem nadziewamy ravioli.
Ciasto dobrze zgniatamy czy to widelcem czy palcami.

Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek ( tak jak na makaron) i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. 

Wyjmujemy ravioli na talerz łyżką cedzakową. 

Na patelni rozpuszczamy 4-3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki posiekanych migdałów i pokruszony w dłoni miąższ z jednej kromki chleba. 
Pod koniec smażenia dodajemy kilka listków bazylii.
Całość rumienimy na patelni. 

Polewamy obficie gotowe ravioli, posypujemy odrobiną fety lub serka koziego wedle uznania. Gotowe!

Smacznego!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI