lutego 06, 2020

Pieczone nadziewane bataty z pastą z awokado! Zdrowy i pyszny obiad!






Szybki, sprawdzony i obłędnie dobry patent na obiad. Nadziewane pieczone bataty. Bataty pieczemy w całości, a potem nadziewamy kremową pastą z awokado. Uwielbiam to połączenie, je się oczami, a i kubki smakowe są w pełni zadowolone! Danie jest sycące i przepyszne. Oczywiście możecie zrobić je na wiele sposobów, ja na pewno podsunę Wam jeszcze kilka.
Taki obiad robi się też dosłownie w kilka chwil, więc polecam wszystkim zapracowanym mamom, sprawdzi się też dobrze w roli kolacji na ciepło. I jest to danie, które bez problemu możesz przygotowywać cały rok.




Jeśli spodobał Ci się ten pomysł, wypróbuj również, pyszny pomysł na obiad:


- Spaghetti w sosie z surowym brokułem (polecane głównie dla kobiet, dowiesz się również dlaczego należy spożywać brokuły na surowo)









Przepis na pieczone bataty:

- 3-4 bataty
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 cebuli czerwonej
- sok z 1/2 malej limonki
- garść świeżej kolendry
- 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
- garść prażonych orzechów laskowych
- świeże chilli wedle uznania
- 1/4 świeżej papryki czerwonej


Bataty umyj pod wodą. po nakłuwaj widelcem - dość intensywnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika, pieczemy do miękkości na blaszce, u mnie godzina temp 190 stopni C.
Z pozostałych składników przygotuj pastę do batatów, dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Całość obsyp intensywnie uprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi, posyp świeżą kolendrą.

Smacznego!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI