stycznia 29, 2014

Tilapia na szpinaku




składniki:

- małe filety z tilapii (2szt na osobę)
- opakowanie szpinaku
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej)
- sok z cytryny 

Wykonanie:

Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem (niewielką ilością). Przygotowujemy szpinak.
Na rozgrzaną patelnię, wykładamy masło i oliwę, rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, podsmażamy okolo 3 minuty na małym ogniu (czosnek nie może się przypalić bo będzie gorzki!). Dodajemy szpinak, mieszamy. Dusimy okolo 5 minut. Dodajemy serek i jogurt. Dusimy kolejny 3 minuty. Tak przygotowany szpinak wykłądamy na roladki z tilapi. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową, wstawiamy do angrznaego pieca na 15 minut. Po tymczasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut.

Smacznego!

Danie jest dość nisko kaloryczne, więc polecam wszystkim tym którzy są na diecie!


Polecam inne moje przepisy na ryby:

1. Owoce morza i tołpyga z mleczkiem kokosowym.
przepis TU

2. Tołpyga z puree ziemniaczano- brokułowym 
przepis TU

3. Spaghetti z łososiem
przepis TU

Pozdrawiam cieplutko!







2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tilapię. Ma fajny smak i nie pachnie tak "rybą" :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI