grudnia 04, 2013

Owoce morze i tołpyga w sosie kokosowym

Składniki:

- 300g - filet z tołpygi
- opakowanie owoców morza 
- puszka mleka kokosowego
- garść natki pietruszki lub kolendry
- ryż biały i dziki lub ryż jaśminowy (gotujemy osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
- kawałeczek chili
- 1 łyżka tajska pasta kokosowa
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego
- 2 łyżki słodkiego octu ryżowego
- 3 łyżki- tajski sos bazyliowo- cytrynowy lub pasta z trawy cytrynowej
- olej roślinny
- łyżka tajskiego sosu rybnego



Wykonanie:

Rozgrzać olej w gorącym woku, rybę kroimy na kostkę (ewentualne ości usuwamy), rybę smażymy 3-4 minuty, zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, sos ma zgęstnieć (około 7 minut), następnie dodajemy owoce morza, dusimy 3-4 minuty, dodajemy pietruszkę. Wykładamy na wcześniej ugotowany ryż.



Smacznego!!!

Pyszota, polecam i zapraszam na Facebook. 

2 komentarze:

  1. Ojej jakie smakowitości :) Szkoda, że nie mam pod ręką sosu rybnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ;-) Paulinka zrób koniecznie! Dzięki za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI