grudnia 06, 2013

Schab słodko- kwaśny z ryżem i kolendrą - kuchnia chińska






Składniki:

- 350 g schabu
- czerwona papryka
- mała cukinia
- 1/2 puszki kukurydzy lub kolby kukurydzy
- cebula 1/2
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- sos limonko-wy z kolendrą
- limonka
- imbir
- ocet ryżowy
- sos sojowy jasny
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
-3 łyżki oleju słonecznikowego
- chili czerwone
- kolendra świeża




 Wykonanie:

Ostrym nożem kroimy mięso na równe, cienkie kawałki. Olej rozgrzewamy na gorącym woku, dodajemy kawałki mięsa (wcześniej zamarynowanego: sos sojowy, czosnek, chili, miód), aż będą miękkie. Dodajemy cebulę, cukinię, paprykę, kukurydzę, imbir (posiekane najlepiej w słupki), smażymy kolejne 5- 7 minut. Zakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego 2 łyżkami wody i 1 łyżką miodu. Zalewamy mieszanką mięso w woku, nieustannie mieszając, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż sos zgęstnieje. 
Ryż przygotowujemy w parowniku najlepiej na papierze. Posypujemy świeżą kolendrą!
Podajemy gorące!

Smacznego!!!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI