Składniki:
1. na ciasto kruche:
- 300 g mąki
- 2 małe jajka
- 180 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę, posypujemy kakao.
2. masa z jabłek:
1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego.
Wykładamy na ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy.
3. beza
W tym czasie przygotowujemy bezę.
- 3 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną.
Wykładamy na podpieczone ciasto.
4. dżem jeżynowy
Na wyłożoną bezę wykładamy dżem jeżynowy, i posypujemy kruszonką.
5. Kruszonka
(mąka pszenna, cukier, margaryna)
Pieczemy 60 minut w temp 180 C.
Pozdrawiam cieplutko!
Jeżeli często tu zaglądasz, zachęcam do polecania mojego bloga!
Zapraszam na FB!
Zdjęcia mnie oczarowały no i ciacho oczywiście też :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo się starałam ;-))
OdpowiedzUsuń